Revija Reporter
Slovenija

V drugem krogu Anže Logar in Nataša Pirc Musar

Reporter, STA
14 368

23. okt. 2022 19:36 Osveženo: 23:44 / 23. 10. 2022

Deli na:

Anže Logar in Nataša Pirc Musar

STA

Današnje volitve predsednika republike še niso prinesle zmagovalca, saj nihče izmed kandidatov ni dobil večinske podpore volivcev. Tako se bosta v drugem krogu, ki bo 13. novembra, pomerila Anže Logar, ki ga je podprlo 33,96 odstotka volivcev, in Nataša Pirc Musar, za katero jih je glasovalo 26,87 odstotka. Volilna udeležba je bila 51,06-odstotna.

Najnovejše rezultate predsedniških volitev lahko spremljate na spletni strani Državne volilne komisije.

Kot kažejo delni neuradni izidi po skoraj vseh preštetih glasovnicah, se je med sedmimi kandidati na tretje mesto uvrstil Milan Brglez (15,41 odstotka), sledijo Vladimir Prebilič (10,66 odstotka), Sabina Senčar (5,95 odstotka), Janez Cigler Kralj (4,35 odstotka) in Miha Kordiš (2,80 odstotka).

Današnjega prvega kroga volitev se je po zadnjih neuradnih podatkih udeležilo 51,06 odstotka volivcev, ki so oddali 863.119 glasovnic. Veljavnih glasovnic je bilo 859.106, neveljavnih pa 4013.

Volilna udeležba je bila nekoliko višja kot na zadnjih dvojih volitvah. Pred petimi leti je na volišča v prvem krogu predsedniških volitev prišlo 44,24 odstotka volilnih upravičencev, leta 2012 pa 48,41.

Na končne izide volitev bo sicer treba počakati še dober teden. V ponedeljek bodo namreč danes oddanim glasovom prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije - na ta način so lahko glasovali volivci v domovih za ostarele, bolnišnicah in zaporih.

Po praznikih, 2. novembra, pa bodo prešteli tudi glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine. Volivcev s stalnim prebivališčem v tujini je sicer 106.050, vsem pa je Državna volilna komisija po pošti poslala volilno gradivo.

Ko bodo prešteti vsi glasovi, bodo tudi znani končni izidi glasovanja, ki pa še ne bodo uradni. Postopek ugotavljanja uradnega izida prvega kroga volitev mora biti končan do 4. novembra.

Volivci se bodo na volišča znova odpravili 13. novembra. Izbirali bodo med kandidatoma, ki sta v prvem krogu prejela največ glasov, torej med Logarjem in Pirc Musarjevo. Kandidata, ki se bosta pomerila v drugem krogu, bosta imela nekoliko krajšo volilno kampanjo, kot je bila pred prvim krogom. Sicer pa bo tritedenska kampanja potekala po enakih pravilih kot pred prvim krogom.

V drugem krogu, ki mora biti razpisan do 4. novembra, bo izvoljen tisti kandidat, ki bo dobil več glasov volivcev.

Volivci ne bodo prejeli novega obvestila o volišču, saj bo tisto, ki so ga prejeli pred prvim krogom volitev, veljalo tudi za drugi krog.

Petletni mandat bo novoizvoljeni predsednik oziroma predsednica nastopil 23. decembra, saj se aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju mandat izteče dan prej. Še prej bo novoizvoljeni predsednik zaprisegel pred državnim zborom.