evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prvi arhivi Udbe na spletu v petek, za Irglovo digitalizacija anonimiziranega gradiva brez veljave

Deli na:
Prvi arhivi Udbe na spletu v petek, za Irglovo digitalizacija anonimiziranega gradiva brez veljave

Foto: Bobo

Arhiv RS bo v petek začel z objavo arhivov SDV na spletu. Prvopodpisnica pobude za referendum o arhivski noveli Eva Irgl je že ocenila, da digitalizacija in spletna objava arhivov, če bodo anonimizirani, nima veljave, saj bo velik del vsebine prekrit. NSi je sicer pozvala, naj se denar namesto za referendum nameni za digitalizacijo arhivov.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je ministrstvo za kulturo in SDS v petek pozvala k dogovoru glede arhivske novele. Predlagala je, naj SDS umakne zahtevo za referendum o noveli, ministrstvo pa naj denar, ki bi ga moralo nameniti za referendum, porabi za digitalizacijo arhivov SDV in njihovo objavo na spletu.

Na ministrstvu se strinjajo s predlogom. V Arhivu RS pa bodo že v petek pričeli z objavljanjem dokumentov nekdanje SDV, ki po veljavnem zakonu ne vsebujejo nikakršnih občutljivih osebnih podatkov, je za STA povedal direktor Arhiva RS Bojan Cvelfar. Po njegovih besedah gre predvsem za letna poročila, statistike, organizacijske zadeve... Objavljanje bodo predstavili na novinarski konferenci v petek.

Tudi v stranki SLS, ki arhivski noveli sicer nasprotuje, podpirajo napore v smeri predloga NSi. "V zvezi s predlogom NSi glede digitalizacije arhivov v izogib povzročitve stroškov izvedbe referenduma, v SLS podpiramo vse korake in napore v smeri večje odprtosti in dostopnosti arhivskega gradiva," so v SLS navedli za STA.



Poslanka SDS Eva Irgl se je predloga NSi dotaknila v izjavi, v soboto objavljeni na spletni strani stranke. Kot je navedla, bi kot prvopodpisana pod referendumsko pobudo Novakovi lahko predlagala, "naj vlada in NSi umakneta zakon, če ga seveda lahko" oni pa se bodo v tem primeru odpovedali referendumu.

A zakona ni moč umakniti, zato Irglova napoveduje, da bodo predlagatelji referenduma še naprej zbirali podpise, saj je to po njihovem mnenju edini način, da preprečijo zapiranje arhivskega gradiva Udbe.

Če bo referendum skupaj z volitvami v Evropski parlament, pa naj sredstva, ki bi sicer šla za referendum, namenijo digitalizaciji arhivskega gradiva, je še predlagala Irglova.