Revija Reporter
Slovenija

Prvak SLS Marko Zidanšek izgubil tožbo proti državi zaradi imena Nove ljudske stranke

Igor Kršinar

4. sep. 2017 12:12 Osveženo: 7:44 / 05. 9. 2017

Deli na:

Upravno sodišče je 23. avgusta zavrnilo tožbo Slovenske ljudske stranke zoper Republiko Slovenija, ker je ministrstvo za notranje zadeve dovolilo registracijo Nove ljudske stranke Slovenije.

Kot je znano, se je 12. maja lani Županova lista na kongresu preimenovala v Novo Ljudsko stranko Slovenije oziroma skrajšano v Novo ljudsko stranko (NLS), s čimer je razburila Slovensko ljudsko stranko (SLS) pod vodstvom Marka Zidanška. Ministrstvo za notranje zadeve je NLS vpisalo v register strank, SLS pa je zaradi tega vložila tožbo proti državi.

V tožbi Slovenska ljudska stranka meni, da je ime Nova ljudska stranka preveč podobna imenu njihove stranke, prav tako kot naj bi bila tudi kratica NLS preveč podobna kratici SLS, kar bi utegnilo spraviti državljanske in državljane v zmoto. Poleg tega naj bi bil preveč podoben tudi logotip nove stranke in barve na njem.

Sodišče je tožbo SLS zavrnilo, saj meni, »da se ime, skrajšano ime, kratica imena in znak stranke z interesom bistveno in nedvoumno razlikujejo od že prej registriranega imena, skrajšanega imena, kratice imena in znaka tožeče stranke. Prav tako sodišče meni, da se v tolikšni meri razlikujejo, da navedeni znaki stranke z interesom ne bodo spravljali oziroma ne bi utegnili spraviti državljanke oziroma državljane v zmoto.«

Nova ljudska stranka je v odgovoru na tožbo med drugim navedla, da v registru političnih strank že obstajajo imena strank, ki se od drugih imen razlikujejo le po eni ali več besedah (na primeru Demokratska stranka Slovenije, Slovenska demokratska stranka…). NLS vodi nekdanji načelnik mariborske upravne enote Željko Vogrin, njen najbolj znan član Franc Kangler pa je predsednik programskega sveta stranke.