sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Protesti v Kranju brez hujših izgredov, aretiran mladoletnik z granitnimi kockami

Deli na:
Protesti v Kranju brez hujših izgredov, aretiran mladoletnik z granitnimi kockami

Foto: Bobo

Pred stavbo Mestne občine Kranj je včeraj protestiralo blizu 1000 ljudi. Policija je sicer pridržala dve osebi, a niso ugotovili hujših kršitev. Za prihodnje dni so napovedani novi shodi, vrstijo pa se predvsem pozivi politikov k mirnim protestom. V mariborskem mestnem svetu se medtem razmere zaostrujejo, saj iz koalicije izstopa mestni odbor DeSUS.

Zbrani v Kranju so protestirali tako proti vladajoči politiki na državni ravni kot proti občinskim veljakom in mestnemu svetu. Posebej so opozorili na neracionalno porabo sredstev svetniških skupin in afero nakupa mesa.

Med parolami, ki so se včeraj pojavljale na transparentih, so bili že znani "gotof je" in "fertik je" ter "ejga, konc ste". Ljudje so med drugim vzklikali "lopovi", žvižgali ter zažigali letake s podobo nekaterih politikov. Posamezni izgredniki so vrgli nekaj petard, zagorelo je nekaj bakel, a je velika večina vztrajala pri mirnem protestu. Protest je sicer spremljalo nekaj policistov, tudi v civilu, ki so se pomešali med protestnike.

Na občinski stavbi so protestniki razbili dve okni. Zaradi kršitev javnega reda in miru so kranjski policisti pridržali dve osebi. Med protestom so 17-letnemu Kranjčanu zasegli kamnite kocke in leseno palico, po končanem postopku pa so ga izročili staršem, so zapisali na Policijski upravi Kranj.

Kranjski župan Mohor Bogataj, zoper katerega so bili delno usmerjeni protesti, je poudaril, da ima vsak pravico izražati svoje mnenje in zagotovil, da je vodstvo občine sicer pripravljeno poslušati predloge občanov.

Ob dogajanjih v zadnjih dneh se vrstijo tudi pozivi k mirnim protestom. Predsednik republike Danilo Türk je državljane prosil, naj se vzdržijo nasilja in ne nasedajo provokacijam, ki bi protestom lahko vzele njihovo sporočilno moč.

S posebno izjavo za javnost se je oglasil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki podpira mirne demonstracije, odločno pa nasprotuje nasilju ali pozivom, ki razmere dodatno zapletajo.

Odzval se je tudi Policijski sindikat Slovenije, ki poudarja, da policisti podpirajo ljudi, a bodo svoje delo opravljali profesionalno. Policistom je sicer ministrstvo za notranje zadeve namenilo dodatek za posebne obremenitve. Če je kdo s tem želel spremeniti mnenje policistov, se je zagotovo zmotil, so ob tem še zapisali v sindikatu.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je zapisal, da je bil mariborski župan Franc Kangler le iskrica, ki je sprožila plamen nezadovoljstva, ki med državljani tli že dalj časa.


V Mariboru, kjer je v ponedeljek potekal doslej največji protestni shod proti Kanglerju, se razmere zaostrujejo predvsem v mestnem svetu. DeSUS namreč kot tretja najmočnejša politična skupina izstopa iz koalicije. "Ograjujemo se od takšnega načina vodenja mesta, ki ga prakticira zdajšnji župan," je po včerajšnji seji mestnega odbora stranke sporočil predsednik njene mestne organizacije Valter Drozg.

Poslanec in vodja mariborske SD Matevž Frangež pa je včeraj na premiera Janeza Janšo naslovil javno vprašanje, v katerem ga poziva, naj se javno opredeli o tem, ali bi moral Kangler odstopiti. Kangler je namreč v pogovoru za Info TV dejal, da bo odstopil, če ga bo k temu pozval Janša ali če bosta odstopila tudi župana Ljubljane in Kopra.

Na Kanglerjevo izjavo se je odzval tudi koprski župan Boris Popovič, ki pravi, da je Kanglerjev predlog "izredno posrečen. Tudi jaz bi odstopil, če odstopita Barack Obama in Hu Jintao, in če se Kate Middleton loči od Williama".

Delo in Slovenske novice pa sta poročala o anonimnem pismu, po katerem naj bi bili organizatorji protestov v Mariboru Saša Pelko, Marko Pigac in Matej Špehar, začetni koordinator požigov radarjev pa Rok Peče, brat Saša Pečeta. Vsi štirje so vpletenost zanikali.

Za prihodnje dni sta poleg shodov napovedani tudi seji dveh parlamentarnih odborov. Poslanski skupini SD in Pozitivna Slovenija zahtevata sklic nujne seje odbora DZ za notranje zadeve, na kateri bi razpravljali o uporabi prisilnih sredstev policije na protestnem shodu v Mariboru in drugih shodih.

Na zahtevo poslancev SDS in NSi pa bo že danes nujna seja odbora DZ za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino, na kateri bi razpravljali o pozivanju k nestrpnosti in nasilju v nekaterih medijih. Medijem očitajo, da so ob mariborskih protestih svoj prostor odprli neposrednemu pozivanju k nasilju, s čimer pa se ne strinjajo v PS.

Zoper sklic te seje protestira tudi Društvo novinarjev Slovenije in poslance pozivajo, naj jo prekličejo, saj da gre za neprimeren pritisk na medije.

Nenasilne proteste sicer podpirata tudi Gibanje za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva ter Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. V Gibanju Odgovornih opozarjajo, da so za razmere v državi odgovorni vsi, ki opravljajo javne funkcije, v Liberalni akademiji pa ocenjujejo, da odziv oblasti na proteste ni bil ustrezen.

Več sto protestnikov se je v Ljubljani zbralo že v torek, vnovični protesti pa so napovedani za danes, poleg Ljubljane še v Novi Gorici, Kopru in Novem mestu.