Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Protest pred DZ: Stop Marakeški deklaraciji!

Deli na:
Protest pred DZ: Stop Marakeški deklaraciji!

Foto: Bobo

Sejo državnega zbora, posvečeno globalnemu dogovoru Združenih narodov o migracijah, spremlja tudi protest proti temu dogovoru. Protesta pred stavbo parlamenta se udeležuje okoli 200 ljudi, ki v ospredju držijo napis Slovenijo Slovencem 2018.

Na transparentih je opaziti napise, s katerimi pozivajo odgovorne oziroma vlado, naj globalnega dogovora ne podpre. Zaslediti je tudi zahtevo po prevodu besedila v slovenski jezik. Transparenti so usmerjeni tudi proti vladi Marjana Šarca.

Protestniki so se zbrali ob začetku izredne seje o omenjenem dogovoru, ki so jo zahtevali poslanci SDS, NSi in SNS. K protestom je med drugim pozval tudi predsednik SDS Janez Janša.

Predlagatelji za sklic izredne seje sicer predlagajo, naj DZ vladi priporoči, da nasprotuje dogovoru o migracijah in o vseh mednarodnih aktih o meddržavnih migracijah predhodno seznani slovensko javnost in DZ. Priporoči naj ji še, da v institucijah EU in ZN spodbuja iskanje rešitev za odpravljanje vzrokov migracij.



A ker je odbor DZ za zunanjo politiko v petek zavrnil predlog teh priporočil, poslanci danes o njih ne bodo glasovali. Bodo pa o vprašanju lahko razpravljali. Za to imajo na voljo dobrih osem ur.

Vlada je sicer pretekli četrtek podprla dokument in sporočila, da bo Slovenija decembra v Marakešu sodelovala pri sprejemanju dogovora ZN o migracijah. Kot je ob tem poudaril zunanji minister Miro Cerar, gre za pravno nezavezujoč dogovor, ki ločuje med zakonitimi in nezakonitimi migracijami.

Globalni dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah določa 23 ciljev za varnejši in bolj urejen pretok ljudi. Doslej mu je podporo odreklo več držav, med drugim ZDA, Madžarska, Avstrija, Češka in Bolgarija.