krokar Svet24.si

Morilski krokarji jima koljejo gosi in teleta, ...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

1704374490-mm2-0899-1704374452059 Njena.si

To je Goran Dragić naredil za slovenske otroke

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Protest pred DZ: Stop Marakeški deklaraciji!

Deli na:
Protest pred DZ: Stop Marakeški deklaraciji!

Foto: Bobo

Sejo državnega zbora, posvečeno globalnemu dogovoru Združenih narodov o migracijah, spremlja tudi protest proti temu dogovoru. Protesta pred stavbo parlamenta se udeležuje okoli 200 ljudi, ki v ospredju držijo napis Slovenijo Slovencem 2018.

Na transparentih je opaziti napise, s katerimi pozivajo odgovorne oziroma vlado, naj globalnega dogovora ne podpre. Zaslediti je tudi zahtevo po prevodu besedila v slovenski jezik. Transparenti so usmerjeni tudi proti vladi Marjana Šarca.

Protestniki so se zbrali ob začetku izredne seje o omenjenem dogovoru, ki so jo zahtevali poslanci SDS, NSi in SNS. K protestom je med drugim pozval tudi predsednik SDS Janez Janša.

Predlagatelji za sklic izredne seje sicer predlagajo, naj DZ vladi priporoči, da nasprotuje dogovoru o migracijah in o vseh mednarodnih aktih o meddržavnih migracijah predhodno seznani slovensko javnost in DZ. Priporoči naj ji še, da v institucijah EU in ZN spodbuja iskanje rešitev za odpravljanje vzrokov migracij.



A ker je odbor DZ za zunanjo politiko v petek zavrnil predlog teh priporočil, poslanci danes o njih ne bodo glasovali. Bodo pa o vprašanju lahko razpravljali. Za to imajo na voljo dobrih osem ur.

Vlada je sicer pretekli četrtek podprla dokument in sporočila, da bo Slovenija decembra v Marakešu sodelovala pri sprejemanju dogovora ZN o migracijah. Kot je ob tem poudaril zunanji minister Miro Cerar, gre za pravno nezavezujoč dogovor, ki ločuje med zakonitimi in nezakonitimi migracijami.

Globalni dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah določa 23 ciljev za varnejši in bolj urejen pretok ljudi. Doslej mu je podporo odreklo več držav, med drugim ZDA, Madžarska, Avstrija, Češka in Bolgarija.