amber haigh1 Svet24.si

Morilec mlade mamice z motnjami v duševnem ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Victor Sanchez Primož Roglič Ekipa

Poziv trenerja Olimpije: Mi lahko kdo organizira ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Slovenija

Proračunski pomisleki

Deli na:

Poslanski skupini SDS in SLS pri predlogu drugega rebalansa državnega proračuna pogrešata spodbujanje gospodarske aktivnosti, s čimer da bi hitreje zmanjšali primanjkljaj. V SNS ga bodo podprli, saj da gre za "nujno zlo", podporo so napovedale tudi koalicijske poslanske skupine.

Poslanski skupini SDS in SLS pri predlogu drugega rebalansa državnega proračuna pogrešata spodbujanje gospodarske aktivnosti, s čimer da bi hitreje zmanjšali primanjkljaj. V SNS ga bodo podprli, saj da gre za "nujno zlo", podporo so napovedale tudi koalicijske poslanske skupine.

Gre za popravke proračuna, ki ga je vlada pripravljala v času, ko so že bile znane alarmantne napovedi o gospodarskem gibanju, je opozoril Janez Janša (SDS). Nesprejemljivo se mu zdi, da vlada v drugem rebalansu "nonšalantno" napoveduje primanjkljaj tri do štiri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP) do leta 2013.

"Vlada mora s spodbujanjem gospodarske aktivnosti in zniževanjem stroškov oba primanjkljaja, proračunskega in javnofinančnega, spraviti v okvire pakta stabilnosti in rasti vsaj od leta 2010 naprej. Vsaj načrtovati morajo ukrepe v tej smeri," opozarja Janša.

Meni, da je drugi rebalans napoved "velikanskega deficita, ki ga nalagamo v breme mlajših in prihodnjim generacijam", in ne da bi ta sredstva investirali bodisi v infrastrukturo bodisi v njihovo znanje. "To vzbuja izjemno slab občutek ob današnjem odločanju," dodaja.

Radovan Žerjav (SLS) je menil, da so investicije javnega sektorja dosegle najvišjo mejo, zato bi bilo treba spodbujati investicije zasebnega sektorja, "ki bodo zagnale slovensko gospodarstvo in na daljši rok zagotovile večjo gospodarsko produktivnost".

Ukrepi, ki so namenjeni gospodarstvu, so usmerjeni le v gašenje požara, meni Žerjav. Poleg tega so v SLS prepričani, da bi bilo treba več storiti pri javni porabi. "Javna uprava mora deliti usodo slovenskega gospodarstva in vsak zaposleni v javni upravi se mora s tem sprijazniti," meni Žerjav.

Bogdan Barovič (SNS) je napovedal podporo predlogu rebalansa, ker da je nujen, je "nujno zlo". Podprli ga bodo v upanju, da bomo s proračunom drugo leto prišli "v mirno morje in bomo nadaljevali z intenzivnim razvojem". V SNS vseh dopolnil ne podpirajo, podprli pa bodo tista, ki da izenačujejo, npr. 300.000 evrov za razvoj zdravstva na območju Goričkega in Murske Sobote.

Vili Rezman (DeSUS) je dejal, da je treba vztrajati pri predlaganem rebalansu in ga takšnega sprejeti. Ne menijo sicer, da so dopolnila slaba, precej bi jih lahko tudi podprli in jih bo po njegovem treba upoštevati pri pripravi proračuna za leto 2010, ampak bi po njihovem že po enem sprejetem dopolnilu "namnožile luknje, ki bi rebalans potopile".

V LDS menijo, da drug rebalans ni idealen, da pa je pripravljen na realnih osnovah in, kot je dejal Borut Sajovic, "najboljše, kar se da narediti v tem kriznem trenutku", zato ga bodo podprli. Pričakujejo sicer čim prejšnje aktivnosti za dolgoročno zmanjševanje primanjkljaja in zunanjega dolga.

Vili Trofenik (Zares) je dejal, da je rebalans nujni odziv na spremenjene razmere in zmanjšane prihodke. Napovedal je podporo predlogu rebalansa, ne bodo pa v poslanski skupini podprli nobenega od predlaganih amandmajev.

V SD bodo predlog podprli, ker da izpolnjuje njihov zavezo po uravnoteženem ekonomskem in socialnem razvoju. Bojan Kontič je izrazil mnenje poslanske skupine, da je rebalans "v pravo smer in je primeren odziv na spremenjeno situacijo".