sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Proračunske čarovnije mestnega šerifa iz Ljubljane

Deli na:
Proračunske čarovnije mestnega šerifa iz Ljubljane

Foto: Bobo

Ljubljanski župan Zoran Janković, aka »mister 10 odstotkov«, je Ljubljančane od prvega mandata dodatno zadolžil za skoraj 90 milijonov evrov.

Konec lanskega leta je bila Mestna občina Ljubljana (MOL) skupaj z javnimi zavodi, holdingom MOL in mestnim stanovanjskim skladom zadolžena za 167,9 milijona evrov, kar je 52,1 odstotka realiziranega proračuna, je razvidno iz zaključnega računa MOL, ki ga bodo svetniki obravnavali sredi aprila. To pomeni, da je bil prebivalec Ljubljane v povprečju zadolžen za 584,5 evra. Največ dolga odpade na MOL (117,6 milijona evrov), sledita pa Javni holding Ljubljana (26,9 milijona evrov) in Javni stanovanjski sklad MOL (23,3 milijona evrov). Janković je meščane od začetka svojega mandata dodatno zadolžil za skoraj 90 milijonov evrov, saj je skupna zadolžitev leta 2006 znašala 82 milijonov evrov (57,2 milijona MOL in 23,8 milijona evrov javna podjetja in stanovanjski sklad).

MOL je za lani sicer načrtoval 349,2 milijona evrov prihodkov, a je bila realizacija 92,27-odstotna. Pri ljubljanskem županu je že kar stalnica, da napihne proračun, zato so čez leto potrebni rebalansi. Manj je bilo davčnih, nedavčnih in kapitalskih prihodkov, ena redkih postavk, kjer so dobili več, kot so načrtovali, so bila prejeta sredstva iz državnega proračuna ― namesto 11,73 milijona evrov so dobili 13,87 milijona. In pa seveda od pobranih glob in denarnih kaznih, ki jih je MOL lani pobrala za več kot 4 milijone evrov.

Si pa ljubljanski šerif mane roke, da mu bo uspelo prodati center Stožice. Jankovićev nasedli projekt naj bi kupoval kralj banan Izet Rastoder. Načrt je, da se podjetje Grep, ki je gradilo Stožice, pošlje v stečaj, Rastoder pa bi iz stečajne mase nato poceni prišel do trgovskega središča. Zapleteno? Povejmo bolj preprosto: Stožice bomo do zadnjega centa plačali davkoplačevalci, lastniško pa bodo na koncu pristale v balkanskih rokah. Ja, mister 10 odstotkov že ve, kako se dela.