Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Propadli politik Bojan Požar sedi na dobrem milijonu evrov. Dobiček pa si izplačuje z neobdavčenimi kratkoročnimi krediti

Deli na:
Propadli politik Bojan Požar sedi na dobrem milijonu evrov. Dobiček pa si izplačuje z neobdavčenimi kratkoročnimi krediti

Bojan Požar - Foto: Primož Lavre

Ali bo finančna uprava podrobno preverila, od kod Bojanu Požarju denar za razkošno življenje? To so razlogi za inšpekcijski pregled!

Propadli politik Bojan Požar je eden najbogatejših novinarjev v Sloveniji, ki sedi na dobrem milijonu evrov denarja, ki ga je večinoma pridobil od državnih podjetij (največ od Telekoma v času predsednika uprave Rudolfa Skobeta), po besedah poznavalcev razmer s pisanjem in osebnimi diskreditacijami po naročilu.

Velja za političnega satelita prvaka SDS Janeza Janše, prvi mož Furs Ivan Simič pa je pred nastopom funkcije večkrat nastopal v njegovih oddajah. Davčna inšpekcija Požarja ne pregleda, čeprav za to obstaja vrsta utemeljenih razlogov.

Po podatkih Ajpesa je imela družba Lanaka Media, ki izdaja portal Pozareport, lani 1.137.356 evrov bilančnega dobička. Čistih prihodkov od prodaje je imela 417.188 evrov, čistega poslovnega izida pa 167.226 evrov. Lastnica podjetja je njegova hčerka Maša Požar, direktor pa je on sam.

Bojan Požar ustvarja milijone s portalom v lasti svoje hčerke, katerega branosti si ne upa dati javno izmeriti

Družba Lanaka Media je tudi lastnica stanovanja na Hacquetovi ulici v Ljubljani in hiše v Hočah pri Mariboru, v obeh pa ima Požar pravico do dosmrtne uporabe. Stroške nepremičnine lahko prikazuje kot del stroškov podjetja, s čimer si lahko znižuje dobiček.

Inšpekcija bi morala ugotoviti, kakšna pogodba o najemu je sklenjena, ali Požar uporablja obe nepremičnini za zasebne namene in koliko najemnine plača družbi Lanaka Media. Posebej, ker gre za sorodstveno razmerje oče in hči.

Iz podatkov Ajpesa je še razvidno, da je v družbi Lanaka Media zaposlena samo ena oseba, in sicer Bojan Požar. Za stroške dela je družba lani plačala 29.509 evrov, od tega (po plačilu stroškov za pokojninska in druga socialna zavarovanja) za njegovo letno bruto plačo 22.232 evrov, kar pomeni, da ima na mesec 1852 evrov bruto plače oziroma med 1100 do 1200 evrov neto.

Po drugi strani pa živi razkošno življenje, potuje po svetu in se udeležuje maratone, za katere prijavnina stane nekaj tisoč evrov. Finančna inšpekcija bi zato morala preiskati, od kod mu denar za razkošno življenje, če pa ima uradno plače le nekaj čez tisoč evrov.

Poznavalci področja so prepričani, da svoje razkošno življenje financira s kratkoročnimi posojili družbe Lanaka Media. Lani je prikazala 933.109 kratkoročnih posojil, leto prej pa 966.907 evrov. Za dana posojila obstaja utemeljeni sum, da jih Lanaka Media posoja kar Bojanu Požarju.
 
Ker gre za visoke zneske posojil, bi morala biti na to pozorna Finančna uprava in preveriti, komu jih je družba posojila. Če jih je Požarju, je to sporno, ker gre za povezane osebe (podjetje direktorju, hči očetu), kar zagotovo ni poslovni razlog. Že sama višina (skoraj milijon evrov) kaže, da gre v resnici za dolgoročna in ne kratkoročna posojila, ki jih je praviloma treba vrniti v enem letu.

Davčni inšpektor bi moral preveriti, ali je iz posojila razvidno obdobje, do katerega ga je treba vrniti, kakšna je obrestna mera in s čim je bilo posojilo zavarovano, ali je posojilojemalec sposoben posojilo vrniti v navedenem času. Če si nekdo izposodi milijon evrov, jih bo ob plači nekaj čez tisoč evrov težko vrnil kadarkoli, kaj šele v enem letu. V kolikor bi davčni inšpektor presodil, da posojila ni možno vrniti, bi ga lahko obdavčil kot nenapovedani dohodek, kar je približno polovica posojila.

Kako si lahko Bojan Požar za svoje razkošno življenje izposoja denar iz podjetja v hčerkini lasti? To so odgovori Finančne uprave

Poleg tega bi Finančna uprava pod drobnogled morala vzeti tudi družbo Report, ki jo je Požar zaprl leta 2019. Gre za podjetje, ki je bilo sprva navedeno kot izdajatelj Požareporta, iz evidenc Ajpesa pa je razvidno, da je bilo (nazadnje) v lasti Lanake Medie.

Tik pred zaprtjem, leta 2018, je imelo 141.267 evrov čistih prihodkov od prodaje in 332.578 evrov bilančnega dobička, poleg tega pa je prikazalo 328.394 evrov kratkoročnih posojil. Obe podjetji skupaj, Report in Lanaka Media, sta od leta 2014 do letos ustvarili več kot dva milijona evrov čistega prihodka od prodaje (natančno 2.088.817 evrov).

Davčni inšpektor bi moral preveriti, ali si je tudi ta kratkoročna posojila Reporta izposojal Požar in kako jih je vrnil, preden je po hitrem postopku zaprl podjetje. Ali si jih je »izposodil« pri Lanaki Medii in jih nato vrnil zgolj »na papirju«, v resnici pa pobasal v svoj žep? Prav tako bi moral davčni inšpektor preveriti, ali sta Požar oziroma njegova hčerka plačala davek od kapitalskega dobička in ali sta to vpisala v davčno napoved.