Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prodaja Petrola ponekod upadla za polovico, skupščina družbe preklicana

Deli na:
Prodaja Petrola ponekod upadla za polovico, skupščina družbe preklicana

Petrol - Foto: bralka

V skupini Petrol so zaradi pandemije koronavirusa pripravili več scenarijev, kakšen bo končni vpliv pa letošnje poslovanje, pa še ne morejo napovedati. Prodaja je sicer na nekaterih bencinskih servisih v Sloveniji upadla tudi za več kot 50 odstotkov, oskrba z energenti pa medtem poteka nemoteno. Ob tem so preklicali za ta mesec sklicano skupščino.

Kot so danes na spletnih straneh Ljubljanske borze objavili v Petrolu, so se razmere na vseh njihovih trgih marca zelo zaostrile. Skladno s tem so ustanovili koordinacijski tim, ki pripravlja ustrezne ukrepe na ravni poslovanja in organizacije dela.

Skupina sicer posluje v dveh panogah, energetiki in trgovini, so spomnili. Poleg trendov na teh dveh področjih pa na poslovanje vpliva še več drugih dejavnikov, med njimi gibanje cen energentov in tečaja ameriškega dolarja, lokalne gospodarske razmere ter ukrepi, s katerimi države regulirajo cene in trg energentov, so našteli. Pandemija bo vplivala na vse našteto, so opozorili.

Skupina Petrol si je za letos zastavila ambiciozne cilje, "naravne nesreče takšne razsežnosti pa ni bilo moč predvideti, zaradi česar obstaja velika verjetnost, da ne bo dosegla načrtovanih rezultatov".

V luči aktualnih razmer so pripravili več scenarijev razvoja dogodkov, a ob velikem številu neznank natančnejših napovedi vplivov na letošnje poslovanje še niso mogli oblikovati.

Kot so pojasnili, pa se na vseh trgih soočajo z upadom prodaje tako naftnih derivatov kot trgovskega blaga. Najhuje je na njihovih glavnih trgih v Sloveniji in na Hrvaškem. "Na nekaterih bencinskih servisih v Sloveniji je upad prodaje v času trajanja od razglašene pandemije dalje tudi več kot 50-odstoten," so izpostavili. Na poslovanje na hrvaškem trgu bo medtem vplival tudi nedavni potres v Zagrebu.


V Petrolu so zaradi aktualnih dogodkov že stekli ukrepi za zagotavljanje zadostne likvidnosti. Zaradi zaostrenih razmer so pristopili k stroškovni racionalizaciji, naložbe za leto 2020 so omejili na najnujnejše, del zaposlenih pa so napotili na čakanje na domu.

Zatrdili so še, da skrbijo za varnost zaposlenih, ki so fizično prisotni na delovnih mestih, in kupcev.

Oskrba z energenti sicer ob nekaterih omejitvah, kot je krajši delovni čas določenih bencinskih servisov, po njihovih navedbah poteka nemoteno, v primeru zaostritve razmer pa imajo pripravljene akcijske načrte.

Z ukrepi Petrola se je danes seznanil tudi nadzorni svet. Ob tem so nadzorniki sprejeli odločitev, da se od 1. marca do konca epidemije v Sloveniji odpovedo 30 odstotkom svojih prejemkov.

Uprava Petrola, na čelu katere je Nada Drobne Popovič, pa je danes sporočila še, da preklicuje skupščino družbe, napovedano za 23. april. Skupščino so preklicali zaradi upoštevanja odloka o začasni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih, novo bodo sklicali takoj po prenehanju teh omejitev.

Sredi marca je Pretrol sicer objavil, da se njihovim delničarjem, med katerimi so državni akterji s skoraj tretjinskim deležem največji, letos obeta rekordna dividenda v višini 22 evrov. Ali se bodo držali tega načrta, še ni znano. Nekatere družbe so že sporočile, da zaradi negotovosti, povezanih s posledicami epidemije koronavirusa, ne načrtujejo izplačila dividend.