Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Priznani mikrobiolog brez milosti sesul Marka Potrča in somišljenike: Kdo ne razume logičnosti ukrepov, ima pač intelektualno prenizek domet

Deli na:
Priznani mikrobiolog brez milosti sesul Marka Potrča in somišljenike: Kdo ne razume logičnosti ukrepov, ima pač intelektualno prenizek domet

"Pedagogi vemo kadar učenci prevzamejo vodilno vlogo v razredu nastane anarhija. In točno to je povzročil gospod Potrč v slovenskem prostoru," je televizijcu Marku Potrču na Facebooku odgovoril dr. Gorazd Janez Pretnar, priznani mikrobiolog in strokovnjak iz koprske enote Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Televizijski voditelj Marko Potrč je namreč avgusta razburil javnost s trditvijo, da so strogi omejevalni ukrepi zaradi epidemije koronavirusa pretirani. Trdi tudi, da gre za virus, ki pri veliki večini povzroči prehlad. Kljub kritikam in dokazovanju strokovnjakov, da njegove trditve ne držijo, Potrč vztraja pri svojem.

Na Potrčeve izjave se je odzval tudi mikrobiolog Pretnar, ki je voditelja pozval, naj v zvezi s koronavirusom ne "klati neumnosti in naj znanost prepusti tistim, ki se z njo resno in strokovno ukvarjajo". Potrč se ni pustil utišati in je Pretnarju odgovoril, da "človek z dobrimi argumenti nima potrebe po dokazovanju svoje superiornosti".

Pretnar je danes objavil daljši zapis na Facebooku, v katerem, če povzamemo, Potrču sporoča, da nima pojma. "Midva z Markom Potrčem o novem korona virusa ne moreva debatirati. Zakaj, ker za vsaj približno razumevanje in obnašanje virusov potrebuješ minimalno 12 let študija naravoslovja, mikrobiologije in imunologije. Osnova so pa praktične in teoretične izkušnje na celičnih kulturah. Moja relacija z Markom Potrčem je lahko zgolj relacija učitelj učenec," piše Gorazd Janez Pretnar.

Svoboda govora nosi s seboj odgovornost, Pretnar odgovarja na Potrčevo naslanjanje na svobodo govora. "Kar je gospod Potrč povedal o nošenju mask je nestrokovno zavajanje slovenske javnosti. Tisti, ki sledimo znanosti, o učinku nošenja mask vemo, da so učinkovite. To vemo še iz časov pred pojavom novega korona virusa iz znanstvenih člankov," vztraja mikrobiolog.


Obregne se tudi ob triatlon, na katerem je pred kratkim tekmoval in zmagal Potrč. "Osebno sem zastavil besedo in predlagal kateri ukrepi so primerni za izvedbo triatlonskega tekmovanja, na katerem je gospod Potrč zmagal. Čeprav je v mojem razmisleku v taki situaciji bizarno sploh pomisliti o organizaciji takšnega tekmovanja. Ampak osebni egoizem in sebičnost sta tudi tokrat zmagala nad etičnim razmislekom in nepotrebnim tveganjem."

Pretnar zagovarja omejevanje stikov in nošenje mask. "Omejevanje stikov ob hkratnem večkratniku preprečevanja okužb, dela gospodu Potrču logični problem. Če bi mu bilo to jasno in logično v njegovem miselnem vzorcu, ne bi nikoli posnel zanikanja učinkovitosti nošenja mask."

Mikrobiolog Pretnar citira ustavnega pravnika dr. Andraža Terška o tem, kaj je največja nevarnost za sodobno človeštvo. Teršek pravi: "Pomanjkanje znanja in izobraženosti, razjedanje znanja, veščin in vrlin kot vrednote in kriterija za horizontalno in vertikalno pomikanje po institucionaliziranem družbenem okolju, pomanjkanje mišljenja in njegova zamenjava za golo razmišljanje, potreba po komentiranju vsega in vseh, namesto želje po slišanju in mišljenju, ki temelji na dobri informiranosti in znanju."

"S tem citatom pripeljem do končno zaušnico gospodu Potrču, dr. Avberšku ter ostalim estradnikom in njihovim 'vernikom'," je prepričan Pretnar. Dodaja: "Kdor ne more doumeti, logičnosti ukrepov, ki težijo k minimaliziranju interakcij, ki z večkratnikom zmanjša število okužb ima pač intelektualno prenizek domet. Hkrati pa bi se rad na vsak način javno izstrelil in pozicioniral čim višje nad znanost in strokovnost."