stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bioplastika: prihodnost, ki jo v Sloveniji onemogoča zakon

Deli na:
Bioplastika: prihodnost, ki jo v Sloveniji onemogoča zakon

Fotografija je simbolična. - Foto: Promocijski material

Podjetje Avantpack je priznan proizvajalec izdelkov iz bioplastike, ki jim kakovost priznavajo celo trgovci kot denimo Lidl. Izvažajo po EU, v ZDA, Avstralijo, na Kitajsko. V Sloveniji prodajo zanemarljivo malo čeprav je plastika je bolj ali manj na dnevnem redu ekologov, naravo varstvenikov, različnih iniciativ in tudi politikov.

Kaj nam pomaga, če ločeno zbiramo odpadke, potem pa ljudje na primer v rjavi zabojnik ali kanto, kot ji rečemo po domače, ostanke hrane vržejo skupaj s plastično vrečko, v kateri je bilo kupljeno sadje in zelenjava? V novogoriškem Avantpacku nam povedo, da je za tako situacijo odgovorna tudi država! Zakaj ne sledimo državam kot sta Srbija in Romunija, da o Italijanih, Nemcih, Francozih ne govorimo razkrijemo v novem Reporterju.

Med drugim pa opišemo tudi zakaj diplomirana ekonomist in pravnik zajadrata v posel z bioplastiko. »Vsi smo bili sveže obriti mladeniči stari nekaj čez 20 let, ko smo se lotili distribucije bioplastičnih materialov, kot alternativo plastiki, ki onesnažuje okolje. Menili smo, da je problematična predvsem navajenost potrošniške družbe na izdelke za enkratno uporabo, posebej v smislu embalaže,« nam pove Vasja Hramec, ki zase pravi, da je le eden izmed mnogih v njihovem podjetju.



Že njegovo razmišljanje o tem, kako mora delovati podjetje, bi moralo biti vzor številnim. Potem ko so enkrat plačali kazen zaradi napake pri njihovem produktu, so morali na »zagovor« vsi zaposleni in vsi z njim vred so iz svojega žepa pokrili škodo. Odtlej pa …. Preberite v tiskani izdaji tednika Reporter.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24