mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prihod nove ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek je slaba novica za demokracijo (KOMENTAR)

Deli na:
Prihod nove ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek je slaba novica za demokracijo (KOMENTAR)

Robert Golob je rešil politično kariero Alenki Bratušek - Foto: Primož Lavre

Pred leti je bivša premierka Alenka Bratušek sprožila sodni pregon zoper fotoreporterja Janija Božiča. Ta je v veliki dvorani parlamenta uspel fotografirati sms sporočilo, ki je sijalo z zaslona njenega mobilnika. V sms-u ji je gospodarstvenik Peter Kraljič čestital za izvolitev, nekaj minut predčasno in nič posebnega v vsebinskem smislu. Lepo je videti, da kdo ljudem še privošči dobro in ne zlo.

Kraljičev sms Bratuškovi morda ni bil v interesu javnosti, a je sodil v javni interes. Gospa je v roke vzela škarje in platno javnih financ ter naših pravic. Sms je prejela na službeni telefon in prejela ga je na javnem kraju - v veliki dvorani parlamenta. Bližnje snemanje gradiv v klopi parlamenta je prepovedano, a je absurd, da se skoraj absolutno javna oseba v službi javnosti v danih okoliščinah sklicuje na tajnost podatkov.

Čeprav so na okrožnem in višjem sodišču verjeli nesmislu, to ne pomeni nič. Evropsko sodišče za človekove pravice konstantno žuga tretji veji oblasti, ki posameznikom v Sloveniji krati pravice. Ceh, ki je pogumno dvignil svinčnike v podporo satiričnemu Charlieju, slovitem po okrutnem črnem humorju, je doma raje sit kot svoboden. Božiču so mediji v hipu zaprli vrata, dela ni dobil več nikjer. V stiski je emigriral v Veliko Britanijo, kjer še vedno živi in ustvarja.

Bratušek je “bek on trek”. V svobodi je teroriziranje podanikov očitno kul.

Bratušek je “bek on trek”. V svobodi je teroriziranje podanikov očitno kul. Ljudje iz gospejine koalicije se spomnijo stavke v rudniku Trbovlje-Hrastnik, ko je premierka ministru za infrastrukturo in prostor Samu Omerzelu o paniki prepovedala javno govoriti češ, ti boš tiho, z mediji komuniciram jaz. Skočila je v bele hlače in - hop - v rudnik. Avtokratske manire so njena specialiteta, zanimivo bo opazovati, kako se bo obnesla v tej vladi.

Ministru za zdravje Danijelu Bešič Loredanu je Robert Golob držal štango, dokler ni stopil na mino v podobi ljubljanskega župana. Ta se je privoščljivo smehljal, ko se je Bešič zgrbančenih ramen pojavil pred kamerami in se opravičil kot šolar, ki je pozabil domačo nalogo. Po sprenevedanju ostane slab zadah in Potemkinove kulise so odveč. Normalni ljudje se opravičimo, ko zmoto ugotovimo in vidimo, da smo prizadeli koga, minister se je evidentno opravičil, ker je nanj premier pritisnil. Na premierja je pritisnil nekdo drug.

V srednjem veku so jezikavcem na glave natikali železne maske, ki so onemogočile mišice za govor. Maske so le ena od fascinantnih mučilniških metod za utišanje. V sodobnem svetu mučenje ni dovoljeno. Ljudi se utiša z javnim ponižanjem in lakoto. Prvo nažene strah v kosti, drugo v želodec. Ljudje so raje siti, kot svobodni, če komu kaj ni prav, pa naj se izseli.