Revija Reporter
Slovenija

Prihaja kazen za Janševe propagandiste na twitterju, ki so širili laž o vrtcu Ledina?

M. M.
50 35.893

7. maj. 2023 8:07 Osveženo: 13:31 / 07. 5. 2023

Deli na:

Na družbenem omrežju twitter se je pojavila fotografija otrok v uniformah in z maketami pušk ter s pripisom, da gre za otroke iz ljubljanskega vrtca Ledina na pohodu Pot ob žici. Fotografijo je brž pograbil, jo pridno širil in se nad njo zgražal Janšev propagandni aparat na twitterju, kmalu se je izkazalo, da gre za manipulacijo s fotografijo otrok iz Rusije.

Manipulacijo je prvi že v petek objavil twitter račun »Packica«: fotografija je bila opremljena z zapisom »Vrtec Ledina danes na Poti ob žici«. Račun je bil medtem že zbrisan, a še pred tem je objavo začelo širiti Janševo omrežje. Pričakovano se je nad njo zgražala nekdanja poslanka SDS Mojca »sadni jogurt« Škrinjar, še zdaleč pa ni bila edina.

Vpitje nad pokvarjenimi rdečkarji se je nadaljevalo tudi po tem, ko so manj naivni tviteraši opozorili, da gre za manipulacijo z uporabo fotografije iz ruskega Pjatigorska, posnete leta 2019, ki je že pred leti ob prvi objavi sprožila obilo ogorčenja in zgražanja, tedaj seveda nad Rusi, ki to počno z otroki.

Na proslavi ob dnevu zmage 9. maju so namreč ruske malčke oblekli v uniforme, kakršne so nosili sovjetski vojaki med 2. svetovno vojno, in jim dali v roke makete ameriških pušk M-16.

Razkritje pravega izvira fotografije ni umirilo besnih propagandistov. Nekateri so se resda potegnili nazaj, tudi Mojci Škrinjar je postalo jasno, da laži le ne sme širiti in je svojo poobjavo tvita, ob kateri je še pripisala »Mladi kandidati za Fotopub«, zbrisala.

»Žal mi je, da je kdo tako grdo zlorabil vrtec Ledina. In priznam, sem se čudila, saj vem, da je dober. Toda danes so ljubljanski ravnatelji prisiljeni, da obešajo reklamo za LGBT v vrtce in ne bi se čudila, če bi jih napodili k temu,« je pojasnila, zakaj je brez preverjanja šla poobjavljat hujskaški tvit in še prilivala olja na ogenj s povezovanjem otrok s posiljevalsko afero Fotopub.

Drugi so še kar vztrajali v sveti vojni proti »podlemu« vrtcu, ki naj bi zlorabil otroke. Zaradi manipulacije je nastal tak hrup, da so nanjo postali pozorni tudi v vrtcu Ledina.

»Spoštovani starši Na družbenih omrežjih se pojavlja fotografija z napisom ’Vrtec Ledina danes na Poti ob žici’. Obveščamo vas, da sta slika in vsebina lažni. Zadevo smo že prijavili Policiji,« je na spletni strani vrtca zapisala ravnateljica Lučka Postružin.

Originalni avtor tvita Packica, ki je svoj profil že zbrisal, naj bi se medtem vrtcu Ledina opravičil za godljo, ki jo je povzročil s svojo manipulacijo.