palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pričakuje se podpis dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja

Deli na:
Pričakuje se podpis dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja

Foto: Arhiv Reporterja

Popoldne je pričakovati podpis dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja o ukrepih za leto 2016, ki so ga pogajalci parafirali v petek zvečer. Končne odločitve posameznih 40 sindikalnih organizacij glede podpisa, ki je predviden ob 17. uri, bodo sicer znane danes čez dan, a pričakovati je, da bo podpisov dovolj.

Sindikalni pogajalci so pri petkovem parafiranju izrazili močno podporo dogovoru. Parafirali so ga namreč vsi pogajalci sindikatov iz pogajalske skupine, ki jo vodi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. Prav tako je dogovor parafiralo več kot 20 od 25 sindikatov iz druge pogajalske skupine pod vodstvom Draga Ščernjaviča.

V večini sindikatov v ponedeljek še niso želeli špekulirati, kakšna bo končna odločitev glede podpisa. Da podpisov ne bodo prispevali, pa so že napovedali v Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije, Sindikatu vojakov Slovenije in Konfederaciji slovenskih sindikatov.

V skladu z dogovorom bodo javni uslužbenci prihodnje leto dobili višji, čeprav še vedno znižan regres, s septembrom se bo sprostila znižana plačna lestvica. Prihodnje leto bodo izplačana tudi napredovanja, ki pa niso bila predmet pogajanj.

Ključne rešitve dogovora se bodo morale uveljaviti skozi spremembe kolektivnih pogodb in zakonodaje. Dopolnila, ki sledijo dogovoru, bodo predvidoma vključili v zakon o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela za leto 2016 in drugih ukrepih v javnem sektorju, ki pa je že na dnevnem redu današnje seje odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ki se začne ob 14. uri. Obravnava te točke tako najverjetneje danes še ne bo končana.