Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pri Pahorju sprejem ob 30. obletnici ustanovitve Demosa

Deli na:
Pri Pahorju sprejem ob 30. obletnici ustanovitve Demosa

Foto: Bobo

Predsednik republike Borut Pahor bo danes priredil sprejem v počastitev 30. obletnice ustanovitve Demosa - koalicije demokratično izvoljenih strank, ki je, kot so ob tem poudarili v predsednikovem uradu, "odigrala odločilno vlogo v procesu demokratizacije in osamosvojitve Slovenije".

Slovenska demokratična zveza, Slovenski krščanski demokrati in Socialdemokratska zveza Slovenije so 4. decembra 1989 podpisali dogovor o sodelovanju, ki je hkrati pomenil tudi ustanovitev Demokratične opozicije Slovenije (Demos).

V imenu Slovenske demokratične zveze sta dogovor podpisala Rajko Pirnat in Hubert Požarnik, v imenu Slovenskih krščanskih demokratov Lojze Peterle in Franc Miklavčič, v imenu Socialdemokratske zveze Slovenije, predhodnice današnje SDS, pa Jože Pučnik in Andrej Magajna.

Za ustanovitev Demosa sta sicer pomembna še dva datuma: 27. november 1989, ko je bil sklenjen ustni dogovor o sodelovanju strank, in 8. januar 1990, ko se je Demosu tudi formalno pridružila še Slovenska kmečka zveza (današnja SLS), skupaj s takratnimi Zelenimi Slovenije.

Februarja 1990 se je Demosu pridružila še Slovenska obrtniška stranka, marca istega leta pa upokojenci, združeni v stranki Sivi panterji.



Koalicija Demos je na prvih demokratičnih volitvah aprila 1990 zmagala in prevzela vodenje prve slovenske vlade, ki je bila nato gonilna sila slovenskega plebiscita in osamosvojitve. Zaradi preveč različnih pogledov na reševanje nekaterih vprašanj je Demos razpadel 30. decembra 1991.

Slavnostna govornika na današnjem sprejemu pri predsedniku Pahorju bosta eden od podpisnikov sporazuma Hubert Požarnik in veleposlanik Matjaž Šinkovec, ki med drugim velja za avtorja imena Demos.

Sprejem in obeležitev obletnice koalicije Demos sicer sodita v okvir prizadevanj za ohranitev zgodovinskega spomina na prelomne dogodke pred tridesetimi leti, ki so privedli do prvih demokratičnih volitev in odločitve o osamosvojitvi Slovenije, so zapisali v uradu predsednika republike.

Tako je predsednik republike doslej priredil že svečanosti ob obeležitvah 30. obletnice ustanovitve Odbora za varstvo človekovih pravic, Majniške deklaracije 1989 za suvereno državo slovenskega naroda, posaditve Lipe sprave na ljubljanskih Žalah in razglasitve amandmajev k Ustavi Socialistične republike Slovenije.