908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

Jaka Bijol Ekipa24.si

Ooooo Jaka Bijol ... Morda bo tale napev grmel s ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

damir krznar celje af Ekipa24.si

"Imam ogromen glavobol!" Celjani pred drugim ...

Slovenija

Prevent se potaplja, še sto delavcev na cesti

Deli na:

Podjetje Prevent Pur, ki je v stečaju od oktobra lani, a je proizvodnjo ob zadostnih naročilih nadaljevalo, konec julija končuje s proizvodnjo. Neuspešna so bila prizadevanja za nadaljevanje in pridobitev dodatnih poslov, prav tako se niso uspešno končali zadnji pogovori o prodaji podjetja kot celote. Brez dela bo ostalo še preostalih 105 delavcev.

Podjetje Prevent Pur, ki je v stečaju od oktobra lani, a je proizvodnjo ob zadostnih naročilih nadaljevalo, konec julija končuje s proizvodnjo. Neuspešna so bila prizadevanja za nadaljevanje in pridobitev dodatnih poslov, prav tako se niso uspešno končali zadnji pogovori o prodaji podjetja kot celote. Brez dela bo ostalo še preostalih 105 delavcev.


Še pred dnevi je kazalo, da bo podjetje s strani nemškega posrednega kupca in polovičnega solastnika družbe, podjetja Prevent DEV, dobilo dodatna naročila za štiri mesece. Namesto tega je v sredo v Prevent Pur prispelo elektronsko sporočilo, da se je končni kupec, nemški Volkswagen, dokončno odločil, da bo v svoja vozila vgrajeval le še sedeže iz vlivane pene in ne več iz rezane in lepljene pene, ki so jih izdelovali v Prevent Pur, je na današnji novinarski konferenci na sedežu podjetja v Pamečah pri Slovenj Gradcu povedal stečajni upravitelj podjetja Martin Sreš.

"Ta nevarnost je sicer vseskozi obstajala, vendar smo si želeli, da do tega ne bi prišlo," je v zvezi s tem dodala Polona Krpač, ki je bila v času uvedbe stečaja ena od dveh direktorjev družbe in je v času stečaja še vodila sicer dobičkonosno poslovanje podjetja.

Ker se torej iztekajo naročila, bo podjetje proizvodnjo zaključilo konec julija, ko bo na zavod za zaposlovanje prijavilo še preostalih 105 zaposlenih. Ob uvedbi stečaja, ki je bil nujen zaradi plačilne nesposobnosti podjetja, je podjetje zaposlovalo nekaj manj kot 170 delavcev, število pa se je v zadnjih devetih mesecih z izteki programov postopno zmanjševalo.


Neuspešno so se končali tudi pogovori z interesentom za nakup podjetja kot celote v okviru nezavezujočega zbiranja ponudb, ki se je izteklo 2. julija. Interes za nakup je izkazalo podtejte Tus ko-si v lasti Gorazda Faleta, vendar se strani nista uspeli uskladiti glede cene. Stečajni upravitelj je ocenil, da bo več iztržil s prodajo po delih, ki bo zdaj sledila in za nakup katere interes obstaja.

Podjetje Prevent Pur, katerega drugi polovični lastnik je Prevent Global, je sicer od uvedbe stečajnega postopka posloval z dobičkom. V devetih mesecih je podjetje ustvarilo 3,5 milijona evrov prihodkov in 422.000 evrov dobička. Z obračunom neporabljene amortizacije je podjetje ustvarilo za 783.000 evrov čistega denarnega toka, za kolikor se povečuje stečajna masa za poplačilo upnikov.

Podjetje je zaposlenim vseskozi redno izplačevalo plače in letošnji regres, danes so dobili tudi plače za junij. Zadnja še neizplačana plača in odpravnine predstavljajo prednostne terjatve zaposlenih in bodo izplačane, je zatrdil Sreš. Za ostale upnike stečajni upravitelj predvideva, da bodo poplačani od 60- do 70-odstotno. Stečajni upravitelj ocenjuje, da bo stečajni postopek zaključen v štirih mesecih.