Revija Reporter
Slovenija

Prevara, ki traja: Boštjan M. Turk o krizi krščansko-ljudskih strank

Boštjan M. Turk

25. nov. 2018 20:00

Deli na:

Proslava Spomin na Demos leta 2009-

Bobo

Huda kriza v volilnem bazenu tradicionalnih krščansko-ljudskih strank, ki onemogoča, da bi demokratične sile – kot zadnjič leta 2012 – prevzele politično pobudo v državi, ni od včeraj.

Izvira iz devetdesetih let in se danes zgolj kaže v svoji najbolj izraziti obliki. Četudi se je agonija komaj začela, to, kar sedaj vidimo, še ni njen najtemnejši obraz. Najhuje šele pride. Demokratična desno-sredinska opcija je namreč obsojena na več kot desetletno stagnacijo v opoziciji, v kateri bo slej ko prej prišlo do nepovratnih sprememb.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Boštjan M. Turk pove, kaj je oblikovalo mentaliteto, katere ujetniki smo še danes; izpostavi tri bistvene dejavnike krize; o možu, ki je vsa devetdeseta nerazložljivo ostajal v orbiti krščanskih demokratov; o politikih krščanske demokracije, ki so gledali predvsem na lastne koristi; kdaj in zakaj so krščanski demokrati nehali obstajati kot stranka moči in velikih koalicijskih potencialov; o stalinističnih čistkah v stranki; kakšna je bila vloga Hilde Tovšak; zakaj je Peterle soustanavljal Novo Slovenijo in kdo je Milan Zver?