Anatoli Antonov Svet24.si

V Kremlju nekateri razmišljajo o ameriški ponudbi

potres2 (1) Svet24.si

Zaradi potresov je v nevarnosti 400.000 ...

marjan dukaucic bobo Necenzurirano

Zadnje dejanje ministra Dikaučiča: več denarja ...

drago janca f andraz gombac Reporter.si

Veliki pisatelj Drago Jančar: Slovensko toksično...

doncic Ekipa24.si

Lukaaaaaaa! Kar je Dončić naredil Phoenixu na 7....

Jan Plestenjak Odkrito.si

Medtem, ko je Jan bil na odru, smo mi v zakulisju ...

doncic Ekipa24.si

O, ne, ni tega naredil - je kričal ameriški ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prelesnikova "nagrajena" z informacijsko limono, Covid-19 Sledilnik pa z jagodo

Deli na:
Prelesnikova "nagrajena" z informacijsko limono, Covid-19 Sledilnik pa z jagodo

Mojca Prelesnik - Foto: Bobo

V okviru 24. mednarodne multikonference Informacijska družba so danes podelili tudi nagrade, ki izražajo pozornost posebnim dosežkom na področju informacijskih znanosti. Tako imenovano informacijsko jagodo je prejel Covid-19 Sledilnik, limono pa informacijska pooblaščenka, so sporočili z Instituta Jožef Stefan (IJS).

Kot so navedli v inštitutu, "informacijske nagrade izkazujejo občudovanje vsem tistim, ki so s svojim delom pomembno prispevali k prepoznavnosti in razvoju informacijskih ved, ter tudi tistim, ki so s svojim delovanjem opozorili na pomembnost dialoga in utemeljene kritike informacijskega delovanja."

Nagrado za izjemen dosežek, informacijsko jagodo, je prejel Covid-19 Sledilnik in njegov pobudnik Luka Renko. Nagrado za neizjemen dosežek, informacijsko limono, pa je prejela informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik za njeno delovanje tekom aktualiziranja aplikacije Ostani zdrav, so še sporočili z IJS.

Iz urada informacijske pooblaščenke so sporočili, da s podelitvijo informacijske limone niso bili seznanjeni, prav tako ne z obrazložitvijo razlogov za podelitev. V odzivu so zapisali, da je "aplikacijo Ostani zdrav vzpostavila država, informacijska pooblaščenka pa je podala mnenje o njeni skladnosti z zakonodajo.

"Uporaba tovrstnih aplikacij je očitno izzvenela in v nobeni državi ni dosegla želenega namena, saj se jih sploh ne omenja več. Z vidika zagotavljanja temeljnih pravic pri vzpostavitvi in delovanju aplikacije ni zanemarljivo, da je bila Slovenija po podatkih Sveta Evropa edina država, ki je aplikacijo v zakonu opredelila kot obvezno, čeprav so Evropski odbor za varstvo podatkov, Evropski parlament in Evropska komisija opozarjali, da je lahko taka aplikacija kvečjemu prostovoljna," so med drugim še zapisali ter dodali, da so vsi nadzorni organi za varstvo osebnih podatkov v EU in po državah Sveta Evrope v zvezi z aplikacijami ves čas opozarjali oblasti na nujnost spoštovanja zahtev varstva osebnih podatkov.

Za tekoče dosežke so bili letos nagrajeni sodelavci IJS in udeleženci ekipnega tekmovanja XPrize Pandemic Response Challenge, na katerem so zasedli drugo mesto. Nagrado Donald Michie and Alan Turing za življenjsko delo pa je prejel matematik Jernej Kozak.

V letošnjem letu je informacijsko družbo zaznamovala tudi novost, prvič so podelili častne nazive pionirstva računalništva v slovenskih srednjih šolah. Naziv je prejelo 15 posameznic in posameznikov, ki so v 70. letih preteklega stoletja ključno vplivali na razvoj računalništva, prenos znanja ter znanosti v prostore slovenskih šol.

Nagrade podeljujejo IJS, Slovensko društvo za umetno inteligenco, Slovensko društvo Informatika, slovenska podružnica društva ACM in Inženirska akademija Slovenije. Slovesnega dogodka se je udeležil tudi minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.