Revija Reporter
Slovenija

Preiskovalna komisija bo zaslišala Kolar Celarčevo in Šabedra

STA

4. okt. 2019 6:00

Deli na:

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju odgovornosti na programu otroške kardiologije hiti z zaslišanji prič. Zgolj v tem tednu je prisluhnila že šestim, med njimi tudi nekdanjemu generalnemu direktorju UKC Ljubljana Andražu Kopaču. Danes pa pričakuje še nekdanjo ministrico in zdajšnjega ministra za zdravje, Milojko Kolar Celarc in Aleša Šabedra.

Kopač je v torek na zaslišanju pred preiskovalno komisijo ocenil, da je otroška kardiologija v letu 2017, ko je vodil Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, doživela "zlato dobo", saj so uspeli zagotoviti stalno prisotnost kardiokirurga. Z njegovo oceno ni soglašala nekdanja poslovna direktorica pediatrične klinike Biserka Marolt Meden.

Nekdanji predstojnik kardiokirurškega oddelka v UKC Borut Geršak je med sredinim zaslišanjem mednarodni komisiji, ki je leta 2014 izvedla nadzor nad otroško kardiologijo, očital pristranskost. Pediater kardiolog Samo Vesel pa je ocenil, da so ugotovitve komisije potrdile težave, na katere so že prej opozarjali kardiologi in intenzivisti.

Nekdanja strokovna direktorica ljubljanskega UKC Brigita Drnovšek Olup je v četrtek pred preiskovalno komisijo poudarila, da so bili slabi odnosi med zdravniki glavni problem pri urejanju razmer na otroški kardiologiji. Na nesoglasja v zdravniških vrstah je opozoril tudi Sergej Hojker, ki je Drnovšek Olupovo nasledil na direktorskem mestu.

Parlamentarna preiskovalna komisija se je sicer najprej lotila otroške kardiologije, po sprejetju vmesnega poročila bo vzela pod drobnogled še nabavo medicinske opreme. Z zaslišanji prič je začela 13. junija. Pred tem je opravila pripravljalna preiskovalna dejanja, s katerimi je določila gradiva, ki jih rabi za delo, in pa na zaprtih sejah sprejela dokazne sklepe.

Komisija po besedah njene predsednice Jelke Godec (SDS) želi ugotoviti, kdo je odgovoren za to, da program otroške kardiologije v UKC Ljubljana ne deluje kakovostno in varno.