atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Predsednik US Accetto: Nekateri mediji podajajo netočne, celo popolnoma izmišljene informacije o delu ustavnega sodišča

Deli na:
Predsednik US Accetto: Nekateri mediji podajajo netočne, celo popolnoma izmišljene informacije o delu ustavnega sodišča

Dr. Matej Accetto, predsednik ustavnega sodišča - Foto: Ustavno sodišče

Predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto je v komentarju odločitve sodišča o razveljavitvi začasnega zadržanja izvajanja dela novele zakona o RTVS zatrdil, da so sodniki ravnali odgovorno tako danes kot, ko so sprejeli sklep o zadržanju. Kritičen pa je bil do uhajanja informacij s sodišča in nekaterih kritik, ki da gredo včasih predaleč.

Accetto je v včerajšnjih Odmevih na TV Slovenija spomnil, da so, ko so februarja sprejeli odločitev o zadržanju izvajanja novele izrazito poudarili, da je treba do vsebinske odločitve priti hitro. "Danes smo prišli do točke, ko smo ugotovili, da te zaveze, potrebe po hitri odločitvi, žal ne moremo izpolniti," je dejal.

Ob tem pa je izpostavil, da so se z zadevo ukvarjali veliko več kot s povprečno zadevo na ustavnem sodišču, tako da je po tej plati ta zadeva močno obremenila sodišče. "Želja po delu je torej gotovo bila," je dejal Accetto. Dodal je, da so še v zadnjem tednu vendarle poskušali priti do vsebinske odločitve, da so v ponedeljek neko rešitev tudi že izglasovali, a "se je potem žal pri njeni izpeljavi izkazalo, da so še vedno razhajanja prevelika" in pri revotaciji ni bila izglasovana. "In ker je bil to po vrsti poskusov še en in na nek način zadnji v tej fazi, smo danes ocenili, da je čas, ko je treba opraviti tudi ta razmislek, ki smo ga s tem sklenili," je pojasnil odločitev o umiku zadržanja.


Od devetih ustavnih sodnikov jih je včeraj sicer svoj glas oddalo le pet. Dva sta bila izločena, dva pa se glasovanja nista udeležila. Accetto je pojasnil, da se danes "dva sodnika žal se nista mogla udeležiti seje oz. dela seje, kar sta sporočila ostalim sodnikom, njuni kolegi smo njuno obvestilo sprejeli in nadaljevali z odločanjem o tisti odločitvi, za katero so bili danes pogoji", sta pa po njegovih besedah ta dva sodnika sodelovala pri vsebinskem iskanju odločitve.

Accetto je ob tem dejal, da je bilo ustavno sodišče tako tedaj, ko je sprejelo odločitev o zadržanju kot zdaj kritizirano, kar sprejemajo. "Ampak v zadnjem obdobju opažamo, da se je odziv medijev in drugih komentatorjev na nek način intenziviral in postal do neke mere že problematičen. Obstaja očitno neka želja, da bi čim bolj ažurno, skorajda v živo poročali o delovanju ustavnega sodišča, včasih s točnimi informacijami, včasih z netočnimi, včasih celo s popolnoma izmišljenimi in to žal ustvarja neustrezne pogoje, otežkoča izvajanje dela," je opisal.

Na ustavnem sodišču pa so zgroženi tudi nad uhajanjem informacij, je navedel in dodal, da je zdaj gotovo priložnost, "da vsi skupaj zajamemo sapo" in ozavestimo, "da je vendarle odgovornost za ustvarjanje ustrezne politične in pravne kulture, vključno s spoštovanjem dela ustavnega sodišča, na nas vseh," je še poudaril Accetto.