FyBh6rMXwAI53tj Svet24.si

Kitajski tigri v vojni v Ukrajini

profimedia-0781858226 Svet24.si

Erdogan na liniji z Zelenskim in Putinom

1683622374-dsc6483-01-1683622348169 Necenzurirano

Zasebniki še do 21 milijonov evrov, vrste v ...

vila frantar zabret pl Reporter.si

Slovenska milijonarja zamenjala vilo za pravo ...

messi Ekipa24.si

Messi zatresel svet! Pojasnil je, zakaj se ne ...

Harry je spet na sodišču Odkrito.si

Njegov boj proti medijem se stopnjuje!

quintana Ekipa24.si

Zdaj pa res ni več dvoma! Takole so Rogliča ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Predsednik US Accetto: Nekateri mediji podajajo netočne, celo popolnoma izmišljene informacije o delu ustavnega sodišča

Deli na:
Predsednik US Accetto: Nekateri mediji podajajo netočne, celo popolnoma izmišljene informacije o delu ustavnega sodišča

Dr. Matej Accetto, predsednik ustavnega sodišča - Foto: Ustavno sodišče

Predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto je v komentarju odločitve sodišča o razveljavitvi začasnega zadržanja izvajanja dela novele zakona o RTVS zatrdil, da so sodniki ravnali odgovorno tako danes kot, ko so sprejeli sklep o zadržanju. Kritičen pa je bil do uhajanja informacij s sodišča in nekaterih kritik, ki da gredo včasih predaleč.

Accetto je v včerajšnjih Odmevih na TV Slovenija spomnil, da so, ko so februarja sprejeli odločitev o zadržanju izvajanja novele izrazito poudarili, da je treba do vsebinske odločitve priti hitro. "Danes smo prišli do točke, ko smo ugotovili, da te zaveze, potrebe po hitri odločitvi, žal ne moremo izpolniti," je dejal.

Ob tem pa je izpostavil, da so se z zadevo ukvarjali veliko več kot s povprečno zadevo na ustavnem sodišču, tako da je po tej plati ta zadeva močno obremenila sodišče. "Želja po delu je torej gotovo bila," je dejal Accetto. Dodal je, da so še v zadnjem tednu vendarle poskušali priti do vsebinske odločitve, da so v ponedeljek neko rešitev tudi že izglasovali, a "se je potem žal pri njeni izpeljavi izkazalo, da so še vedno razhajanja prevelika" in pri revotaciji ni bila izglasovana. "In ker je bil to po vrsti poskusov še en in na nek način zadnji v tej fazi, smo danes ocenili, da je čas, ko je treba opraviti tudi ta razmislek, ki smo ga s tem sklenili," je pojasnil odločitev o umiku zadržanja.


Od devetih ustavnih sodnikov jih je včeraj sicer svoj glas oddalo le pet. Dva sta bila izločena, dva pa se glasovanja nista udeležila. Accetto je pojasnil, da se danes "dva sodnika žal se nista mogla udeležiti seje oz. dela seje, kar sta sporočila ostalim sodnikom, njuni kolegi smo njuno obvestilo sprejeli in nadaljevali z odločanjem o tisti odločitvi, za katero so bili danes pogoji", sta pa po njegovih besedah ta dva sodnika sodelovala pri vsebinskem iskanju odločitve.

Accetto je ob tem dejal, da je bilo ustavno sodišče tako tedaj, ko je sprejelo odločitev o zadržanju kot zdaj kritizirano, kar sprejemajo. "Ampak v zadnjem obdobju opažamo, da se je odziv medijev in drugih komentatorjev na nek način intenziviral in postal do neke mere že problematičen. Obstaja očitno neka želja, da bi čim bolj ažurno, skorajda v živo poročali o delovanju ustavnega sodišča, včasih s točnimi informacijami, včasih z netočnimi, včasih celo s popolnoma izmišljenimi in to žal ustvarja neustrezne pogoje, otežkoča izvajanje dela," je opisal.

Na ustavnem sodišču pa so zgroženi tudi nad uhajanjem informacij, je navedel in dodal, da je zdaj gotovo priložnost, "da vsi skupaj zajamemo sapo" in ozavestimo, "da je vendarle odgovornost za ustvarjanje ustrezne politične in pravne kulture, vključno s spoštovanjem dela ustavnega sodišča, na nas vseh," je še poudaril Accetto.