Aleksa Balašević Svet24.si

Balaševićev sin obžaluje vse, kar je storil v ...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Gorski zdravnik Revija Stop

»Dr. Gruberja so Slovenci vzeli za svojega«

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Predsednik Pahor pred predsedniško palačo sprejet z vojaškimi častmi

Deli na:
Predsednik Pahor pred predsedniško palačo sprejet z vojaškimi častmi

Foto: Primož Lavre

Novi predsednik republike Borut Pahor je dan po prisegi v državnem zboru danes v predsedniški palači v Ljubljani prevzel predsedniške dolžnosti od zdaj že nekdanjega predsednika Danila Türka. Türk se je nato z vojaškimi častmi poslovil od svoje funkcije, Pahor pa je s tem kot četrti predsednik republike začel petletni mandat.

Pahor je v spremstvu partnerke Tanje Pečar ob 11. uri prispel pred predsedniško palačo, kjer je igrala policijska godba, del Prešernove in Erjavčeve ceste pa je bil zaprt za promet. Pred predsedniško palačo je Pahor kot vrhovni poveljnik slovenskih obrambnih sil pregledal častno enoto Slovenske vojske in pred odhodom v palačo še pozdravil nekaj zbranih državljanov.

Primopredaja poslov med nekdanjim in novim predsednikom republike poteka po vnaprej določenih protokolarnih pravilih. Po prihodu v predsedniško palačo se je Pahor sestal s Türkom, nato pa je sledil skupni pogovor, pri katerem sta sodelovali Pahorjeva partnerka Tanja Pečar in soproga dosedanjega predsednika republike Barbara Miklič Türk.

Sledil je še ločen pogovor Pečarjeve in Miklič Türkove, nato pa sta Pahor in Türk skupaj prišla pred predsedniško palačo. Tam se je Türk z vojaškimi častmi poslovil od svoje funkcije in se skupaj s soprogo odpeljal, Pahor pa se je s spremljevalko vrnil v predsedniško palačo.


Pahor je kot novi predsednik države v DZ prisegel že v soboto na slavnostni seji. Po prisegi je napovedal, da si bo v okviru svojih pooblastil prizadeval, da politika čim bolj enotno predstavi načrte za izhod iz krize. Ukrepi, da bi izšli iz krize, po njegovih besedah potrebujejo široko politično podporo ter dialog in razumevanje socialnih partnerjev.

Po slovenski ustavni ureditvi predsednik republike predstavlja Slovenijo in je vrhovni poveljnik njenih obrambnih sil, sicer pa so njegove pristojnosti omejene.

Med njegovimi pristojnostmi so razpisovanje volitev v državni zbor, razglašanje zakonov, postavljanje in odpoklic veleposlanikov ter odločanje o pomilostitvah. Ustava predsedniku republike poleg tega daje predlagalno funkcijo v primeru imenovanja predsednika vlade, ustavnih sodnikov in sodnega sveta.

Pahor je bil za predsednika izvoljen 2. decembra v drugem krogu predsedniških volitev, ko mu je podporo izreklo dobrih 67 odstotkov volivcev, njegovemu protikandidatu in predhodniku Danilu Türku pa dobrih 32 odstotkov.