Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Predsednik Pahor danes organizira posvet o svobodi govora in sovražnem govoru

Deli na:
Predsednik Pahor danes organizira posvet o svobodi govora in sovražnem govoru

Borut Pahor - Foto: Bobo

»Menim, da je sovražni govor zloraba svobode govora,« je predsednik republike Borut Pahor zapisal v vabilu na posvet o svobodi govora in sovražnem govoru, ki ga bo organiziral danes ob 10.30 uri, v veliki dvorani predsedniške palače.

Kot je zapisal v vabilu udeležencem, je svoboda govora temeljna demokratična pravica: »Je vrednostni steber demokracije. Je ustavni steber demokratične družbe. Izhaja iz podmene o naši različnosti in o pravici, da to različnost tudi izpovedujemo.«

»Toda ustavna vrednota je tudi prepoved sleherne oblike sovražnosti, tudi sovražnega govora. Jasno je, da je nekje meja med njima,« nadaljuje Pahor. Po njegovem mnenju eno mejo določa pravo, drugo pa kultura, ne le politična.

Na posvet so vabljeni: Andrej Motl (koordinator prijavne točke Spletno oko), dr. Dominika Švarc Pipan (državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje), Jan Zobec (vrhovni sodnik in nekdanji ustavni sodnik), dr. Jože Vogrinc (Filozofska fakulteta), dr. Luka Lisjak Gabrijelčič (zgodovinar, revija Razpotja), dr. Matej Avbelj (Fakulteta za državne in evropske študije), dr. Matevž Tomšič (Združenje novinarjev in publicistov), Matjaž Gruden (Center za demokratično participacijo pri Svetu Evrope), Miha Lobnik (zagovornik načela enakih možnosti), dr. Nataša Pirc (odvetnica in nekdanja informacijska pooblaščenka), dr. Neža Kogovšek Šalamon (vodja pravne službe pri zagovorniku načela enakosti), dr. Peter Jambrek (nekdanji ustavni sodnik, Fakulteta za državne in evropske študije), Petra Lesjak (Društvo novinarjev Slovenije), dr. Rok Čeferin odvetnik, Fakulteta za družbene vede), Vlasta Nussdorfer (varuhinja človekovih pravic) in dr. Žiga Turk (Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, član strokovne skupine za lažne novice in spletne dezinformacije pri Evropski komisiji).