markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

stankica filerji Njena.si

Sanjski moški: Stankica iznakažena po lepotnem ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Predsednica je izvoljena, zdaj so na vrsti kandidati za komisarje

Deli na:
Predsednica je izvoljena, zdaj so na vrsti kandidati za komisarje

Sedež Evropske komisije v Bruslju - Foto: Bobo

Potem ko so jo danes evroposlanci imenovali za predsednico prihodnje Evropske komisije, lahko zdaj Ursula von der Leyen začne sestavljati svojo novo komisarsko ekipo. Najprej bo članice pozvala, naj ji posredujejo imena kandidatov, ki jih bodo nato zaslišali pristojni parlamentarni odbori. Nova komisija bi lahko mandat nastopila proti koncu leta.

Evropski parlament je danes nemško političarko iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) s 401 glasom podpore imenoval za predsednico prihodnje Evropske komisije, kar pomeni, da lahko zdaj začne sestavljati svojo novo komisarsko ekipo.

Kot je von der Leyen povedala po izvolitvi, si bo znova prizadevala za oblikovanje spolno uravnotežene komisije. Tako bo države članice v prihodnjih tednih pozvala, naj ji posredujejo imeni kandidata in kandidatke za položaj v komisiji. Tega od držav, ki nameravajo znova predlagati obstoječe komisarje, ne pričakuje.

Slovenska vlada je sicer že na seji konec junija opravila razpravo in začela obravnavo predloga kandidature nekdanjega predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela za bodočega evropskega komisarja iz Slovenije. Tedaj so napovedali, da bodo postopek nadaljevali, ko bodo od pristojnih institucij EU prejeli poziv za posredovanje imena komisarskega kandidata.

Tudi nekatere druge članice EU so že razkrile, koga bodo kandidirale, precej pa jih imen kandidatov še ni razkrilo.



Po pogovorih s komisarskimi kandidati, ki jih bo von der Leyen začela sredi avgusta, jim bo razdelila področja, za katera bodo pristojni. To bo predvidoma znano septembra.

Kandidate bodo nato predvidoma oktobra oziroma novembra zaslišali in potrjevali pristojni odbori Evropskega parlamenta, ki lahko kakšnega ali več kandidatov tudi zavrnejo.

Od njihove uspešnosti bo odvisno nadaljevanje postopka, saj bo moral Evropski parlament celotno Evropsko komisijo potrditi še na plenarnem zasedanju. To bi se lahko zgodilo na drugem oktobrskem zasedanju, morda pa šele novembra ali celo decembra.

Šele po potrditvi celotne ekipe, bo nova Evropska komisija lahko začela petletni mandat.