Revija Reporter
Slovenija

Pred volitvami se mudi: DZ bo na izredni seji obravnaval več kot 20 predlogov vladnih zakonov

STA

15. apr. 2018 13:06 Osveženo: 13:08 / 15. 4. 2018

Deli na:

Poslanci bodo v ponedeljek začeli predvidoma štiridnevno izredno sejo, na kateri bodo obravnavali več kot 20 predlogov zakonov, ki jih je v postopek vložila vlada, ter na zahtevo DS ponovno odločali o noveli zakona o igrah na srečo. V petek pa bo ustavna komisija DZ nadaljevala razpravo o dopolnitvi ustavnega zakona za zaščito NLB.

Do uvrstitve tolikšnih predlogov zakonov na izredno sejo po tistem, ko je premier Miro Cerar odstopil in je vladi prenehal mandat, so bili kritični tudi v manjših koalicijskih strankah. Vendar pa so v SMC ob tem opozorili, da se je koalicija glede obravnave teh zakonov dogovorila. Tako je vendarle pričakovati večjo enotnost kot pri obravnavi predlogov zakonov, ki so jih vložili poslanci.

Na izredni seji več kot 20 predlogov vladnih zakonov

Med zakoni, ki jih bodo obravnavali na izredni seji, sta predlog zakona o socialnem vključevanju invalidov, s katerim se širi krog invalidov s pravicami po zakonu, in predlog novele zakona o socialno varstvenih prejemkih, s katerim vlada predlaga dvig denarne socialne pomoči. Na dnevnem redu je tudi novela zakona o osebni asistenci, ki določa, da bi ocenjevanje upravičencev do asistence začasno zaradi preobremenjenosti centrov za socialno delo prešlo v okvir skupnosti centrov za socialno delo.

Na sejo sta uvrščena tudi novela zakona o štipendiranju, ki bo omogočila samodejno podaljšanje štipendije, ter predlog dopolnitve zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki bo poenostavil in skrajšal postopek zaposlovanja tujcev.

Na tej seji bodo poslanci na zahtevo DS ponovno odločali tudi o noveli zakona o igrah na srečo, ki ga je odbor DZ že podprl. Z zakonom, ki ga je pripravil Branko Zorman (SMC), bi se sprostil trg športnih stav, ki jih v Sloveniji sedaj zakonito prireja le Športna loterija.

Ustavna komisija ponovno o zaščiti NLB

Poslanske skupine v roku oz. do petka ustavni komisiji po informacijah STA niso predlagale imen ustavnih pravnikov, s katerimi bi popolnili strokovno skupino, ki preučuje predlagane dopolnitve ustavnega zakona v smeri zaščite NLB pred izvršbami hrvaških sodišč.

Poročevalka strokovne skupine Dominika Švarc Pipan je na zadnji seji ustavne komisije pojasnila, da je predlog SDS in NSi, da bi Slovenija, če bi prišlo do zaplembe premoženja NLB na Hrvaškem, sprožila kompenzacijske ukrepe z izterjavo premoženja od hrvaških družb, po mnenju strokovne skupine neprimeren za nadaljnjo obravnavo. Zato so predlagali alternativno rešitev, da se v ustavni zakon vnese opredelitev t.i. izjeme javnega reda, na podlagi katere lahko NLB ter sodišča v Sloveniji in v tretjih državah zavrnejo izvršljivost hrvaških sodnih odločb.

Pričakovati je, da se bo strokovna skupina v prihodnjem tednu sestala in dogovorila o nadaljnjih korakih, ustavna komisija, ki je za mnenje prosila inštitut za ustavno pravo, pa se bo sestala v petek.

Komisija za nadzor varnostnih služb o končnem poročilu

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb bo v ponedeljek ponovno obravnavala predlog poročila o svojem delu v lanskem letu. Nov predlog ocen, ugotovitev in stališč je pripravljen na podlagi pripomb članov v okviru razprave 5. aprila, ko komisija zaradi nesklepčnosti ni dokončala sprejema poročila. Kot je po seji v izjavi za javnost povedal predsednik komisije Branko Grims (SDS), je pred razpravo in glasovanjem o dodatnih sklepih, ki jih je predlagala opozicija, koalicija protestno zapustila sejo.

Kot je dejal Grims, je poročilo precej obsežno. Spomnil je, da so se lani posebej ukvarjali z zadevo NLB oziroma Farrokh in prišli do ugotovitev, ki jih je pozneje uporabila tudi druga komisija, a določene stvari še ostajajo brez odgovorov. Lani so se med drugim ukvarjali še z vprašanji radikalne islamizacije in terorizma oziroma z vsem, kar je povezano z varnostjo.