Revija Reporter
Slovenija

Pred volitvami je čas za peticije: Levica zbira podpise proti porabi sredstev za Nato

STA

13. apr. 2018 5:55

Deli na:

V ZL predlagajo, da bi navidezno samozaposleni ob ugotovitvi inšpektorja avtomatično postali redno zaposleni.

STA

V stranki Levica so začeli zbiranje podpisov pod spletno peticijo proti porabi 1,2 milijarde evrov za cilje Nata. V stranki investicijo želijo ustaviti, saj menijo, da bi denar lahko namesto za oborožitev porabili za razvoj in blaginjo družbe. "Javnomnenjska anketa je pokazala, da investiciji nasprotuje 72 odstotkov vprašanih," so sporočili.

Opozarjajo, da cilji Nata niso dokument, ki bi bil javno objavljen ali pravno zavezujoč, ampak se realizirajo šele takrat, ko državni zbor sprejme planske dokumente in proračun. "Imamo dovolj časa, da ustavimo to nesmiselno investicijo. Zato bomo v Levici danes začeli zbirati podpise proti porabi sredstev za cilje Nata," je na včerajšnji novinarski konferenci dejal Miha Kordiš.

V stranki ocenjujejo, da srednji bataljonski skupini ne bi bistveno povečali obrambne sposobnosti Slovenije, ampak predvsem uporabnost Slovenske vojske (SV) za operacije v tujini. Ob tem menijo, da se je SV prelevila v ekspedicijsko vojsko in pomožno silo Nata, namesto da bi se posvečala svoji ustavni nalogi.

Kot so sporočili, naj bi investicija stala več kot gradnja drugega tira in prekašala proračun ministrstva za zdravje v zadnjih osmih letih. "1,2 milijarde evrov moramo nameniti za blaginjo in razvoj družbe, za zaščito in reševanje ter za modernizacijo bolnišnic in zdravstva," je dejal Kordiš, ki meni, da bi zamaške morali zbirati za Nato, ne za bolnišnice.

Vlogo SV vidijo predvsem v njeni vrnitvi k ustavnim funkcijam. S tem bi zamrznili vojaške izdatke in izboljšali položaj vojakov, saj velike stalne sestave ne vzdržujemo za obrambo Slovenije, ampak za operacije SV v tujini, so prepričani.

Ob tem so izpostavili tudi javnomnenjsko raziskavo, v kateri 72 odstotkov vprašanih nasprotuje oboroževanju. "Vlada torej za svojo politiko nima podpore državljanov, kar jasno pove, da diktatu Nata sledi povsem na lastno pest in brez privolitve tistih, ki jim odgovarja," je še dejal Kordiš.