Revija Reporter
Slovenija

Pred odhodom na dopust, darujte kri – mogoče boste prav vi rešili življenje

Reporter

14. jun. 2024 13:16 Osveženo: 13:19 / 14. 6. 2024

Deli na:

Slovensko krvodajalsko moštvo zdaj šteje več deset tisoč članov.

Sašo Bizjak

V Sloveniji je krvodajalstvo več kot le dobro dejanje; je cenjena tradicija, ki sega v leto 1934, ko so 4. junija v Sloveniji prvič vzeli in shranili enote krvi. Danes letno slovenski zdravstveni sistem potrebuje približno 45 tisoč litrov krvi, kar pomeni da vsak dan daruje okrog 300 darovalcev. Zgodba slovenskega krvodajalstva je torej zgodba o predanosti, sočutju in neomajni zavezanosti reševanju življenj.

Polonca Mali iz Zavoda za transfuzijsko medicino poudarja, da so prav  dnevna darovanja krvi ključna, da lahko vzdržujejo slovenski zdravstveni sistem: “Krvodajalske akcije potekajo dnevno po vsej Sloveniji, bodisi v manjših krajih ali v bolnišničnih transfuzijskih centrih. Rdeči križ vabi ljudi, ti pa se pozitivno odzovejo in pridejo darovati.”

Kri lahko daruje vsakdo, ki je star od 18 do 65 let, vzdržuje zdrav življenjski slog in opravi preventivne zdravstvene preglede. Končno odločitev glede krvodajalca sicer sprejme transfuzijska služba, ki zagotavlja ustreznost darovalca s pomočjo zdravniškega pregleda. Takšen za nekatere strog postopek, je nujen za zagotavljanje varnosti in kakovosti zalog krvi.

Vrečke z darovano krvjo.

Sašo Bizjak

Boštjan Novak iz Rdečega križa Slovenije ob tem poudarja potrebo po nenehnem rekrutiranju novih darovalcev: "Vsako leto v sodelovanju s transfuzijsko službo načrtujemo krvodajalske akcije z namenom pridobitve novih darovalcev. Naša populacija se stara, zato moramo našo bazo darovalcev pomladiti. Na leto želimo privabiti nekje od 7 do 8 odstotkov novih, mladih darovalcev. Trenutno pridobimo povprečno 600 novih darovalcev mesečno. Kljub manjšim generacijam novih 18-letnic in letnikov, smo uspešni zahvaljujoč mentorjem v šolah in podpori izobraževalnih ustanov. V Sloveniji je tradicija krvodajalstva močna; skoraj vsaka družina ima vsaj enega člana, ki daruje kri."

Sodniška kampanja Postani del moštva

Letos sta Rdeči križ Slovenije in Zavod za transfuzijsko medicino združila moči z Zvezo nogometnih sodnikov Slovenije. Skupaj so pripravili kampanjo Postani del moštva: "Naš cilj je bil, da ne vključimo le sodnikov, ki so mladi in fizično vzdržljivi, ampak spodbudimo čim več ljudi, da se pridružijo temu prizadevanju. Krvodajalsko moštvo zdaj šteje več deset tisoč članov, ki skrb za zdravje in dobrobit drugih postavljajo na prvo mesto," pove Žiga Dobrun iz Zveze nogometnih sodnikov Slovenije.

Ob razmisleku o zgodovini in varnosti zbiranja krvi Polonca Mali pravi: "Prve enote krvi so bile shranjene v steklenicah. Danes je največje zagotovilo za varno odvzemanje in transfuzijo krvi odgovornost darovalca. Darovalci se morajo zavedati možnosti prenosa bolezni in pomembnosti iskrenosti glede svojega zdravstvenega stanja. Veseli smo, da so današnji darovalci dobro informirani in razumejo pomen krvodajalstva."

Dnevna darovanja krvi so ključna, da lahko vzdržujejo slovenski zdravstveni sistem.

Primožič/FPA

Krvodajalec običajno daruje 450 ml krvi, postopek pa je zasnovan tako, da zagotavlja udobje in varnost darovalca. Priprava na darovanje je sicer zelo preprosta in vključuje lahek zajtrk ter sproščeno držo. Po darovanju krvi, zdravstveno osebje izvede številne postopke, ki zagotovijo varnost krvi in njeno pripravljenost za uporabo pri pacientih. Odvzeta kri je pripravljena za paciente predvidoma naslednji dan.

Polonca Mali ob tem pojasni, da je vsaka enota polne krvi razdeljena na tri komponente: rdeče krvničke, plazmo in trombocite. "Rdeče krvničke imajo življenjsko dobo približno 42 dni, trombociti 5 do 7 dni, plazma pa je lahko shranjena do enega leta. Na naši spletni strani so informacije o zalogah krvi in potrebah. S prihodom poletja pričakujemo več nesreč in večjo potrebo po krvi, zato pozivamo ljudi, da pred odhodom na dopust darujejo kri in tako morda rešijo kakšno življenje."