908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

Elšnik Delius Ekipa24.si

Razkrivamo: Vodstvo Olimpije prižgalo rdečo ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

roglic Ekipa24.si

Roglič z zlomljenim vretencem, iz Nemčije pa ...

Slovenija

Pred glavnim sodiščem v državi se obeta pogrom nad podganami

Deli na:
Pred glavnim sodiščem v državi se obeta pogrom nad podganami

Miklošičev park, v ozadju sodna palača - Foto: Marko Vavpotič

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano bo zaradi namnožitve glodavcev v ljubljanskem Miklošičevem parku izvedel deratizacijo. Na občini so poskrbeli za ograditev parka, za prihodnje pa napovedujejo dodatna opozorila o pomenu spoštovanja prepovedi hranjenja prostoživečih živali in odlaganja odpadne hrane v odtoke.

Nacionalni laboratorij je zaradi nenadnega pojava glodavcev na tem območju nedavno opravil pregled parka, kjer so deratizacijo nazadnje izvedli konec leta 2022, je na današnji novinarski konferenci Mestne občine Ljubljana povedala vodja občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet Maja Žitnik.

Med ukrepi, ki jih je laboratorij predlagal občini, sta povečana prisotnost mestnih redarjev za nadzor spoštovanja prepovedi hranjenja prostoživečih živali in deratizacija. Slednja je nujna, izvesti pa jo je treba čim prej. "Dela v ta namen smo začeli v ponedeljek s postavitvijo polne panelne ograje, ki bo onemogočila prehajanje skozi park in zaščito prebivalcev," je pojasnila Žitnik. Celoten postopek deratizacije bo izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Na občini bodo po njenih besedah v prihodnje okrepili ozaveščanje o pomenu spoštovanja prepovedi hranjenja prostoživečih živali in odlaganja odpadne hrane v odtoke. To sta namreč najpomembnejša razloga za namnožitev glodavcev.Hkrati z deratizacijo Miklošičevega parka bodo deratizirali javno kanalizacijo na tem območju. Začeli bodo v sredo, končali pa najpozneje v petek, je povedal direktor javnega podjetja Voka Snaga David Polutnik.

"Zadnja deratizacija na tem območju je bila opravljena septembra 2023, načeloma pa jo izvajamo enkrat letno," je pojasnil. Tudi on je pozval k upoštevanju prepovedi hranjenja prostoživečih živali in odlaganja odpadne hrane v odtoke.

Pozivu se je na novinarski konferenci pridružil tudi ljubljanski župan Zoran Janković.