Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pred letom in pol so bili v Janševi SDS za preferenčni glas volivca, zdaj je to »atentat na podeželje«

Deli na:
Pred letom in pol so bili v Janševi SDS za preferenčni glas volivca, zdaj je to »atentat na podeželje«

Pred letom in pol so bili v SDS za ukinitev volilnih okrajev (uvedbo preferenčnega glasu), zdaj je to atentat na podeželje. - Foto: Primož Lavre

Pred letom in pol je stranka SDS podpirala pobudo za dopolnitev volilnega sistema, po kateri bi preferenčni glas volivca neposredno odločal o izvolitvi poslanca. Preferenčnemu glasu, ki bi lahko zagotovil odločilen vpliv volivcev in predpostavlja ukinitev volilnih okrajev, zdaj odločno nasprotuje, ker da to vodi do centralizacije države.

Eno od žgočih tem, ki jih morajo politiki razrešiti (tudi morebitna nova koalicijska združba pod vodstvom Janeza Janše), je volilni sistem, ki ga je v pomembnem delu ustavno sodišče spoznalo za neustavnega. Veljavni slovenski volilni sistem volivcem namreč ne omogoča, da bi sploh lahko glasovali (oddali preferenčni glas) za različne kandidate iz iste stranke. V njegov okraj jim ga vsili sama stranka. Pri nas je za razliko od drugih držav s proporcionalnim volilnim sistemom tako že v štartu volivcem odrečen odločilen vpliv. To izrecno zapoveduje ustava. 

Potem ko sta se 17. julija 2018 dobili delegaciji NSI in SDS, so v sporočilo SDS med drugim zapisali, da stranki podpirata pobudo za dopolnitev volilnega sistema, po kateri bi preferenčni glas volivca neposredno odločal o izvolitvi poslanca.

Predlagateljem sprememb volilne zakonodaje manjka en glas za uvedbo relativnega preferenčnega glasu. Sprememb ne podpirajo poslanci Desusa in SDS. V največji stranki so prepričani, da ukinitev volilnih okrajev (brez tega niso mogoče preferenčni glasovi), vodi v centralizacijo, to je, kot je zapisal vodja stranke Janez Janša, atentat na podeželje.

Kot rečeno, še sredi leta 2018 je SDS menila drugače. Potem ko sta se 17. julija 2018 dobili delegaciji NSI in SDS, so v sporočilo SDS med drugim zapisali, da stranki podpirata pobudo za dopolnitev volilnega sistema, po kateri bi preferenčni glas volivca neposredno odločal o izvolitvi poslanca. Pred letom in pol so bili v SDS za ukinitev volilnih okrajev (uvedbo preferenčnega glasu), zdaj je to atentat na podeželje.