Revija Reporter
Slovenija

POZOR! Novi vladni ukrepi: Upokojenci po nakupih samo med 8. in 10. uro zjutraj, obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb, podaljšana prepoved zračnih prevozov

STA

29. mar. 2020 0:24 Osveženo: 0:50 / 29. 3. 2020

Deli na:

Upokojenci bodo lahko od 30. marca dalje nakupe opravljali samo med 8. in 10. uro zjutraj.

Profimedia

Vlada je na sobotni seji med drugim sklenila, da bodo nakupi v trgovinah od ponedeljka med 8. in 10. uro rezervirani izključno za ranljive skupine, kot so invalidi, starejši in nosečnice. Upokojenci bodo smeli po nakupe le v tem časovnem intervalu. Podaljšali so tudi prepoved opravljanja zračnih prevozov potnikov v Sloveniji. Vlada predpisuje tudi obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb

Sprememba Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

Z omejitvijo časa posebej za ranljive skupine želi vlada to skupine dodatno zaščititi tako, da se jih loči od ostale skupine potrošnikov, so pojasnili v sporočilu po seji vlade.

Odlok začne veljati v ponedeljek.

Prepoved opravljanja zračnih prevozov potnikov v Sloveniji

V sredo se izteka 17. marca sprejeta prepoved opravljanja zračnih prevozov potnikov v Sloveniji, ki velja za prevoze iz ali v državne nečlanice EU, ne velja pa za tovorni promet. Vlada je na seji sprejela sklep o podaljšanju te prepovedi. Skladno z uredbo Evropskega parlamenta in Sveta lahko država članica EU tak ukrep podaljša še največ za 14 dni, je navedeno v sporočilu po seji vlade.

Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb

Vlada je na sobotni seji kot enega od ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa izdala odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb. Veljati bo začel dan po objavi v uradnem listu, določa pa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno.

Kot je zapisano v sporočilu po seji vlade, bo pogostost razkuževanja sicer odvisna od števila posameznikov, ki živijo v večstanovanjski stavbi.

Še zlasti pa se mora najmanj dvakrat dnevno razkuževati kljuke na vhodu, ograje v stavbi, stikala za upravljanje in kabine dvigala, stikala v skupnih prostorih, oprijemala in druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.

Poleg tega se mora na vidnem mestu pred vstopom v dvigalo namestiti opozorilo, da uporaba dvigala predstavlja tveganje za prenos okužbe z novim koronavirusom, zato naj kabino dvigala uporabljajo posamično. "Po uporabi stikal za upravljanje dvigala se ne dotikajte oči, nosu ali ust ter si umijte roke," naj še piše na opozorilu, napotuje vlada.

Upravniki večstanovanjskih stavb morajo poskrbeti, da se najmanj dvakrat dnevno organizira razkuževanje opreme. Razkuževanje izvede upravnik ali tretja oseba po izboru upravnika ali etažni lastniki, če upravnik nima dovolj zaposlenih, ali lastniki v večstanovanjski stavbi, v kateri nimajo upravnika, še piše v sporočilu za javnost.

novo , sta