Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Horvat: Koalicija 5+1 je ponovno potrdila nauk, da je laž nesmrtna duša komunizma

Deli na:
Horvat: Koalicija 5+1 je ponovno potrdila nauk, da je laž nesmrtna duša komunizma

Foto: Bobo

V poslanskih skupinah SDS, NSi in SNS ne bodo podprli kandidature Marjana Šarca za predsednika vlade. Glede na to, da bo vlada manjšinska in jo bodo sestavljale tudi tri stranke, med katerimi je bilo v dozdajšnji vladi mnogo trenj, so se v predstavitvi poslanskih skupin med drugim spraševali, koliko časa bo Šarec sploh uspel voditi vlado.

Danijel Krivec je v imenu poslancev SDS ugotavljal, da bo mandatarja in vlado podprla koalicija šestih strank, med katerimi nobena na minulih volitvah ni zmagala. Relativna zmagovalka parlamentarnih volitev je bila namreč SDS. "Legitimnost takšnega mandatarstva bo nizka," so prepričani v SDS. "Sestavljanje vlade mimo zmagovalca volitev povečuje apatijo med volivci in znižuje zaupanje v demokracijo, zato bo v prihodnje nujna sprememba volilnega sistema," je dejal Krivec.

Opozoril je na problematičnost tako številčne koalicije, saj da minule izkušnje kažejo, da je problematično lahko že vladanje treh strank, pa tudi na neizkušenost mandatarja. V svoji predstavitvi je spomnil na številne kritike, ki so jih stranke šesterice pred in po volitvah izrekle na račun svojih bodočih koalicijskih partneric, in se vprašal, kako bodo sploh sodelovale med sabo. Obenem pa izpostavil, da bodo jedro nove koalicije tvorile stranke, ki so povzročile padec vlade Mira Cerarja. Zato se po njegovem mnenju lahko "upravičeno sprašujemo, kako dolgo bo zdržala ta vlada".

Opozoril je, da gre za projektno vlado, ki glede na izkušnje s Portugalske "ne zagotavlja jamstva za uspeh, prej obratno". Vprašal se je tudi o tem, katere projekte iz programa Levice se je petorček strank zavezal izpeljati: "Kaj je zapitek, ki ga bodo plačali davkoplačevalci, gospodarstveniki, odobrila pa LMŠ?" Dodal je, da konkretno o tem ni bilo slišati nič niti v predstavitvenem govoru kandidata za mandatarja. Obregnil se je ob napoved povečanja trošenja, kar da napoveduje ponovitev napak iz leta 2009, ki so povzročile veliko javnofinančno vrzel.

Kritičen je bil tudi do izključevanja pogovorov s SDS.

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je v svoji predstavitvi stališč med drugim je dejal, da bo vlado podprla koalicija strank, "ki ji pravimo najbolj pragmatično konformistična koalicija po osamosvojitvi". Po prepričanju NSi to ni vlada v interesu Slovencev. "Bojimo se, da bo to zgolj izvršni svet t. i. tranzicijske levice, katerega izključna naloga bo ohranjanje obstoječih privilegijev oz. zaviranje razvoja v splošno korist državljanov," je dejal.



V NSi po besedah Horvata razumejo, da so volivci povedali, kaj želijo, med drugim želijo živeti v normalni, demokratični, evropski državi, v kateri volivci nagradijo uspešne vlade in kaznujejo neuspešne tako, da se oblast menja; želijo tudi "državo, ki je obrnjena k zvezdam prihodnosti, ne pa države, ki se ne more posloviti od zvezde preteklosti".

Šarcu se je zahvalil za razmeroma dober posnetek stanja slovenske družbe, a dodal, da pogrešajo več o tem, "kako iz diagnoze, preiti v terapijo". Kritičen je bil tudi do odnosa šesterice do prvaka stranke in predsednika DZ Mateja Tonina, saj da so ga hoteli razrešiti predčasno, četudi je bilo dogovorjeno, da bo odstopil po imenovanju nove vlade. "Vendar je koalicija 5+1 ponovno potrdila nauk, da je laž nesmrtna duša komunizma," je dejal. Dodal je: "V tem je razlika med nami - levica za dosego ciljev, beri - materialnih koristi, ne izbira sredstev."

Ugotavljal je še, da je NSi "ravnala še kako prav", ko je izstopila iz pogajanj o prihodnji koaliciji, saj "v takšni demagoški politični združbi ne bi mogla uresničiti ničesar iz svojega programa". Kljub vsem kritikam pa je Horvat Šarcu in vladi obljubil, da če bodo imeli dobre rešitve, bodo imeli zaveznika v NSi.

Vodja poslancev SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je Šarčeve obljube označil za lepe, a se sprašuje, v kolikšni meri bodo uresničene. Čeprav v SNS Šarca ne bodo podprli za mandatarja in bo nova vlada nastala brez njihovih glasov, pa je napovedal, da bodo poslanci SNS podprli projekte, če bodo dobri za državo. Dvomi sicer, da bo tega veliko.

Šarcu je pri delu zaželel veliko uspeha, predvsem pa veliko živcev, saj da jih bo rabil. "Kregarije bodo na dnevnem redu in ne bo mu lahko. Čez leto ali dveh pa se vidimo na volitvah," je dejal prvak SNS.