duša Dobra karma

Ob smrti bo z vsemi nami samo ena sopotnica ...

grizli-medved_wiki Svet24.si

Medved raztrgal vodiča, kasneje se je pognal še ...

milan kucan Reporter.si

Kučan šokiral z izjavo: »Treba je verjeti ...

boris johnson1 Svet24.si

Boris Johnson obljubil tableto proti covidu

janez pogorelec pl2 Necenzurirano

Vplivni član NSi zaradi Janše ostal brez funkcije

Severina Magija_1 Njena.si

Igor dan pred Severininem rojstnim dnevom ujet v ...

Eva in Mihael, Tednik Njena.si

Čustveno: Za dvojčka Satler zbrali že več kot ...

Slovenija

Pozeba v jugovzhodni Sloveniji prizadela vse vrste sadja

Deli na:
Pozeba v jugovzhodni Sloveniji prizadela vse vrste sadja

Slika je simbolična. - Foto: Bobo

Pozeba v zadnjih dveh dneh je na jugovzhodu Slovenije prizadela vse vrste sadja, nekatere povsem. Najhuje je bilo na Dolenjskem, v Beli krajini in zgornjem delu Posavja. Zelo nizke temperature so bile spet na Bizeljskem, kjer so sicer po oceni stroke najboljše sadjarske lege, je za STA dejala specialistka za sadjarstvo Andreja Brence.

"Pozebli so skoraj vsi koščičarji, razen na nekaterih legah je morda ostalo kaj češenj. Slive so šle, marelice so šle, breskev ni, jablane so ponekod popolnoma poškodovane, so pa še nekje območja, kjer so temperature dosegle le minus štiri, kar je sicer zelo hladno, ampak to še obeta nek ostanek nekega pridelka," je za STA danes dejala specialistka za sadjarstvo pri novomeški enoti Kmetijsko gozdarskega zavoda Andreja Brence, ki pokriva območja Dolenjske, Posavja in Bele krajine.

Kakšen bo na koncu izplen, se bo po njenih besedah videlo šele čez kakšen mesec dni. "Razmere so težke," je ocenila Brencetova in hkrati dodala, da sicer prva ocena nikoli ni čisto prava ocena. Štetje brstov in preverjanje poškodovanosti namreč še poteka.

"Dejstvo pa je, da so bile temperature sploh eno noč nazaj tako nizke, da jih marsikje tudi oroševalni sistemi niso obvladovali. Tudi kurjenje, s katerim so se trudili sadjarji, ni bilo dovolj. Minus 10, minus 12 stopinj, to so temperature, ki so popolnoma nepredstavljive za ta čas in za te razvojne faze, v katerih so sedaj jablane, hruške ali breskve. To je popolnoma neobvladljivo," je dejala strokovnjakinja za sadjarstvo.

Posebnost tokratne pozebe je tudi, da so nizke temperature vztrajale dolgo in da so se pojavile dva dni zapored. Ponekod so se v noči s torka na sredo negativne temperature začele že ob 6. uri zvečer in trajale prihodnji dan ponekod tudi do 11. ure.

V noči s torka na sredo so bile ponekod v Beli krajini temperature do minus 11, v nasadih pri Trebnjem so namerili do minus devet stopinj, je med drugim izpostavila Brencetova in poudarila, da pravzaprav izkušenj z oroševalnimi sistemi pri temperaturah pod minus sedem stopinj sploh nimajo.

Meni, da bi morala država sadjarjem pomagati, saj so ob ujmah v zadnjih letih finančno izčrpani, financirati morajo celotno pridelavo, trenutno tudi še nimajo v celoti plačane lanskoletne sezone.

Nevarnost pozebe, ki je ta teden dodatno prizadela sadno drevje v Vipavski dolini, na Goriškem in v Goriških Brdih, prav tako pa tudi vinograde na Štajerskem, še ni mimo. V petek se namreč glede na vremenske napovedi ponovno obetajo temperature pod lediščem, razen ponekod na Goriškem in Primorskem.

"Tudi jutrišnje jutro bo hladno in bo povzročilo še dodatne poškodbe," je za STA opozorila profesorica za sadjarstvo na ljubljanski biotehniški fakulteti Metka Hudina, ki deluje tudi v Strokovnem sadjarskem društvu Slovenije in se v domačih sadovnjakih na devetih hektarjih v Bistrici ob Sotli tudi sama ukvarja s pridelavo jabolk in hrušk.

Tudi sama ima izkušnje, da oroševalni sistem pri temperaturah pod minus sedem stopinj Celzija ne pomaga. Glede na vremenske napovedi za petek, da naj bi mraz spremljal tudi veter, pa je oroševalni sistem še manj uspešen oz. neuspešen, je opozorila.

Loading...