Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Požar: Če bi bila Slovenija normalna država, bi bilo res vseeno, kdo zmaga na volitvah

Deli na:
Požar: Če bi bila Slovenija normalna država, bi bilo res vseeno, kdo zmaga na volitvah

Foto: Primož Lavre

Direktor Financ Peter Frankl je prepričan, da je vseeno, kdo zmaga na volitvah, saj se približno ve, v katero smer bo šla Slovenija. S tem pa se ne strinja Bojan Požar. Vseeno, katera stranka bo zmagala, bi bilo le, če bi bila Slovenija normalna država, kar pa ni, je dejal na okrogli mizi inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije.

Da je vseeno, kdo bo zmagal na tokratnih volitvah, Frankl sklepa zato, ker se približno ve, v katero smer bo v vsakem primeru šla država. Ta bo šla v smeri, ko se bo javni sektor zaradi varčevanja krčil, ko bomo imeli "pametne izvoznike" in velika domača podjetja, ki bodo morala najti povezavo z velikimi igralci na svetovnem trgu, je dejal in dodal, da drugače pač ne bo šlo.

Varčevanje bo po njegovih besedah nujno, ker država prihaja v obdobje, ko se ne bo mogla več zadolževati, prilagajanje velikim igralcem na svetovnem trgu pa je nujno za preživetje domačih podjetij.

Urednik spletnega portala Pozareport Bojan Požar bi se, kot je dejal, strinjal s tezo, da je skoraj vseeno, kdo zmaga na volitvah, če bi bila Slovenija normalna država. A to po besedah Požarja Slovenija ni. Tako po njegovih besedah še vedno nimamo strank, ki bi bile podobne strankam zahodnoevropskega tipa.

V volilni kampanji so po Požarjevih besedah nastali tudi nekateri novi momenti. Tako se je, kot pravi, prvič zgodilo, da je tik pred volitvami v zaporu pristal vodja opozicije. Glede slednjega Požar sicer ocenjuje, da gre za dogodek, ki bo zelo vplival na same volitve, pa tudi na politično prihodnost v državi.

Glede novih strank pa meni, da se bo moral slovenski volivec v prihodnje strezniti in ne nasedati nekim novim obrazom ali hitro ustanovljenim strankam.

Po Franklovi oceni bodo imeli volivci na teh volitvah dve izbiri. Prva so novi obrazi, ki "so vsi bolj ali manj sinovi Štefke Kučan, druga pa predsednik SDS Janez Janša, ki zna včasih biti liberalec, včasih komunist, včasih pa kaj tretjega". Ob tem se tudi on strinja, da pri nas levo ni levo in desno ni desno, pač pa je vse nek odklon "od nekih normalnih političnih pozicij".

Kolumnist Dejan Steinbuch pa ocenjuje, da je slovenska družbena stvarnost vse bolj čudna, zato se mu zdi dobro, da je Slovenija članica EU. "Le evropska prihodnost je namreč tista, ki lahko ohrani Slovenijo," je dejal. Zanj bi bila sicer najboljša stvar, ki bi se lahko zgodila Sloveniji, prihod trojke. Ta naj pride takoj, saj se stranke v tem trenutku niso sposobne dogovoriti o ničemer, je dejal. Krivec za to je po njegovih besedah tudi volilni sistem, ki omogoča široke koalicijske vlade.

Okroglo mizo z naslovom Kam gre Slovenija? je v okviru cikla Slovenija in EU pripravil Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije.