Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poveljnik Štajerske varde Andrej Šiško bo stopil pred sodnika

Deli na:
Poveljnik Štajerske varde Andrej Šiško bo stopil pred sodnika

Šiško je napovedal nastanek novih skupin. - Foto: Bobo

Na mariborskem sodišču se bosta vodja Gibanja Zedinjena Slovenija Andrej Šiško in soobtoženi Matej Lesjak na današnjem predobravnavnem naroku morala izreči glede očitkov, da naj bi ščuvala k nasilni spremembi ustavne ureditve. Medtem ko se Lesjak brani s prostosti, je vodja samooklicane Štajerske varde Šiško od lanske jeseni v priporu.

Slovensko javnost so konec lanskega poletja na družbenih omrežjih vznemirile fotografije in posnetki urjenja skupine oboroženih zamaskiranih moških. Kot se je izkazalo, je skupino vodil Šiško, dotlej med drugim znan kot predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija, ki se je leta 2017 potegoval za predsedniški položaj.

Šiško je po razkritju zatrdil, da pri skupini na posnetkih ni šlo za paravojaško enoto, pač pa prostovoljno obrambno skupino svobodnih ljudi dežele Štajerske z imenom Štajerska varda. Vendar se s takšnim pojasnilom niso strinjali slovenski pravosodni organi, zato je mariborsko tožilstvo proti obema vložilo obtožnico, ki je nedavno postala pravnomočna.

Vrhovno sodišče je vmes zavrnilo tudi zahtevo za varstvo zakonitosti glede pripora in ocenilo, da je podan utemeljen sum, da je Šiško ustanovil paravojaško enoto in pozival k ustanovitvi še drugih vard po Sloveniji, ki naj bi, ko bodo dozorele razmere, strmoglavile najvišje državne organe. Njegovo ravnanje naj bi bilo usmerjeno v ogrozitev obstoječe državne ureditve.

Po ugotovitvah vrhovnega sodišča je celotno ravnanje obdolženega, od grožnje predsedniku vlade Miru Cerarju januarja 2017 do ustanovitve Štajerske varde septembra 2018, ter pozivanje prebivalcev, naj se pridružijo vardi in z oboroženim uporom strmoglavijo najvišje državne organe, v takratni fazi postopka zadoščalo za pravni očitek storitve kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.