natalia in charlie Odkrito.si

Ko pred kamerami preskakujejo ljubezenske iskrice ...

slape, prometna nesreča Svet24.si

VIDEO: Takšno razdejanje je povzročil pobegli ...

plesen Svet24.si

To se zgodi, če živiš v toksičnem okolju!

bernard brscic norma korosec bobo Svet24.si

Ljubezen na desnici: med Bernardom Brščičem in ...

miro cerar dopust 1 Svet24.si

Miro Cerar se je javil z letošnjega dopusta

janja garnbret bobo 2 Njena.si

To je moški, ki ga ljubi plezalna šampionka

rebeka dremelj Njena.si

Rebeka Dremelj ogorčena nad egoistično družbo

Slovenija

Poveljnik Štajerske varde Andrej Šiško bo stopil pred sodnika

Deli na:
Poveljnik Štajerske varde Andrej Šiško bo stopil pred sodnika

Foto: Bobo - Šiško je napovedal nastanek novih skupin.

Na mariborskem sodišču se bosta vodja Gibanja Zedinjena Slovenija Andrej Šiško in soobtoženi Matej Lesjak na današnjem predobravnavnem naroku morala izreči glede očitkov, da naj bi ščuvala k nasilni spremembi ustavne ureditve. Medtem ko se Lesjak brani s prostosti, je vodja samooklicane Štajerske varde Šiško od lanske jeseni v priporu.

Slovensko javnost so konec lanskega poletja na družbenih omrežjih vznemirile fotografije in posnetki urjenja skupine oboroženih zamaskiranih moških. Kot se je izkazalo, je skupino vodil Šiško, dotlej med drugim znan kot predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija, ki se je leta 2017 potegoval za predsedniški položaj.

Šiško je po razkritju zatrdil, da pri skupini na posnetkih ni šlo za paravojaško enoto, pač pa prostovoljno obrambno skupino svobodnih ljudi dežele Štajerske z imenom Štajerska varda. Vendar se s takšnim pojasnilom niso strinjali slovenski pravosodni organi, zato je mariborsko tožilstvo proti obema vložilo obtožnico, ki je nedavno postala pravnomočna.

Vrhovno sodišče je vmes zavrnilo tudi zahtevo za varstvo zakonitosti glede pripora in ocenilo, da je podan utemeljen sum, da je Šiško ustanovil paravojaško enoto in pozival k ustanovitvi še drugih vard po Sloveniji, ki naj bi, ko bodo dozorele razmere, strmoglavile najvišje državne organe. Njegovo ravnanje naj bi bilo usmerjeno v ogrozitev obstoječe državne ureditve.

Po ugotovitvah vrhovnega sodišča je celotno ravnanje obdolženega, od grožnje predsedniku vlade Miru Cerarju januarja 2017 do ustanovitve Štajerske varde septembra 2018, ter pozivanje prebivalcev, naj se pridružijo vardi in z oboroženim uporom strmoglavijo najvišje državne organe, v takratni fazi postopka zadoščalo za pravni očitek storitve kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Loading...