Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Potočnik komisar za okolje

Deli na:

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je danes v Bruslju razkril, kako je razdelil resorje med 26 kandidatov držav članic za prihodnjo komisijo. Slovenski kandidat Janez Potočnik je dobil resor za okolje. Barroso je dejal, da je izjemno vesel, da bo ta resor vodil Potočnik, ki ga je označil za "predanega okoljevarstvenika".

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je danes v Bruslju razkril, kako je razdelil resorje med 26 kandidatov držav članic za prihodnjo komisijo. Slovenski kandidat Janez Potočnik je dobil resor za okolje. Barroso je dejal, da je izjemno vesel, da bo ta resor vodil Potočnik, ki ga je označil za "predanega okoljevarstvenika".

"Okolje je veliko več od ukrepanja na področju podnebnih sprememb," je poudaril Barroso v odgovoru na vprašanje, kakšne bodo pristojnosti Potočnika glede na dejstvo, da se z novo komisijo uvaja tudi nov resor za podnebno ukrepanje. Po njegovih besedah gre za pomembna vprašanja, kot so zaščita tal, vode in zraka ter ohranjanje biodiverzizete.

Potočnik bo odgovoren za okolje in tega sem izjemno vesel, saj je v zadnjih petih letih pokazal "neposreden in poseben interes" za to področje, je povedal predsednik komisije in ob tem Potočnika označil za "predanega okoljevarstvenika".

Med preostalimi resorji velja izpostaviti, da je portfelj za širitev dobil Čeh Štefan Füle, resor za denarne in gospodarske zadeve Finec Olli Rehn, resor za konkurenco Španec Joaquin Almunia, Francoz Michel Barnier je dobil resor za notranji trg, Nemec Günther Oettinger pa resor za energijo, resor za podnebno ukrepanje pa Danka Connie Hedegaard.

Madžar Laszlo Andor je dobil resor za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje, resor za kmetijstvo in razvoj podeželja je dobil Romun Dacian Ciolos, resor za zdravje in zaščito potrošnikov Maltežan John Dalli, resor za ribištvo Grkinja Maria Damanaki, resor za trgovino Karel De Gucht, za regionalno politiko bo odgovoren Avstrijec Johannes Hahn.

Resor za znanost in raziskave, ki ga je sedaj vodil Slovenec Potočnik, je bil dodeljen Irki Marie Geoghegan-Quinn, Bolgarka Rumjana Želeva bo odgovorna za mednarodno sodelovanje, človekoljubno pomoč in krizno odzivanje, Estonec Siim Kallas za promet, Nizozemka Neelie Kroes za digitalno agendo, Poljak Janusz Lewandowski bo odgovoren za proračun in finančno programiranje.

Resor za notranje zadeve je Barroso dodelil Švedinji Cecilii Malmström, resor za razvoj Latvijcu Andrisu Piebalgsu, resor za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo Luksemburžanki Viviane Reding, Slovaku Mirošu Šefčoviču resor za medinstitucionalne in upravne zadeve, Litovec Algirdas Šemeta je dobil resor za davke in carinsko unijo, Italijan Antonio Tajani resor za industrijo in podjetja, Ciprčanka Andrula Vasiliu pa resor za izobraževanje, večjezičnost, kulturo in mlade.

Podpredsednikov komisije je pet, med njimi tri ženske, tudi visoka zunanja predstavnica, Britanka Catherine Ashton.

Barroso je ob predstavitvi razdelitve resorjev poudaril, da je dobil "odlične nominacije", da so prave osebe dobile prave resorje ter da je bila končna izbira izključno njegova. Posebej je pozdravil "vrnitev" 13 komisarjev, ki so bili že v njegovi prvi ekipi - med njimi je tudi Potočnik. "Imam kolegij, ki bo lahko uresničil spremembe, ki sem jih obljubil," je poudaril.