zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Štuhec: Cerkev se na volitvah ne bo opredeljevala za stranke

Deli na:
Štuhec: Cerkev se na volitvah ne bo opredeljevala za stranke

Foto: Bobo

Udeležba na volitvah in izbira ustreznih kandidatov je pomembna moralna in demokratična dolžnost za vsakega katoličana, so prepričani v Komisiji Pravičnost in mir. A kot je na novinarski konferenci dejal član komisije Ivan Štuhec, se vodstvo slovenske Katoliške cerkve ne namerava opredeljevati za posamezne stranke.

Katoliška cerkev po besedah Štuheca tega namreč še nikoli ni storila in tudi pred sedanjimi predčasnimi volitvami ne bo. Kot je dejal, naloga cerkvene avtoritete ni ta, da bi se spuščala na tak nivo. Prav na današnji novinarski konferenci je Komisija Pravičnosti in mir pri Slovenski škofovski konferenci skupaj s predstavnicama Slovenske karitas in Sveta katoliških laikov Slovenije predstavila dokument za naslovom Naj se sliši vaš glas! Odgovorni za življenje in prihodnost Slovenije 2011.

Štuhec je menil, da so bili v dokumentu dovolj jasni glede vrednostnih opredelitev, zato predpostavljajo, da "zna vsak razumen človek" sam presoditi, katero politično opcijo lahko podpre z mirno vestjo in katere ne. Štuhec je tako prepričan, da morajo ljudje ves čas spremljati dogajanje, da bi se lahko odločili koga izbrati.
 
Tudi Mojca Perat iz Sveta katoliških laikov Slovenije je prepričana, da je participacija osrčje demokracije, hkrati pa so neaktivni državljani po njenih besedah velika želja kapitala in centrov moči.
 
Ob tem je izpostavila točke iz omenjenega dokumenta, v katerih je opredeljeno, da se morajo aktivni državljani med drugim zavzemati za podporo strankam, ki imajo resen in celovit program. Peratova je tudi poudarila, da se morajo državljani zavzemati pomembnosti vsakega glasu in postati vedno bolj aktivni del organizirane civilne družbe.
 
Poziv k odgovornemu državljanstvu prihaja tudi iz Slovenske karitas. Jožica Ličen je v imenu te organizacije pojasnila, da je treba spoznati dosedanje delo kandidatov ter prebrati programe. Po njenih besedah ne morejo biti predstavniki državljanov ljudje, ki so moralno plehki. Dodala je, da njihov poziv prihaja iz terena, kjer se vsak dan srečujejo z ljudmi v stiski.
 
Avtorji dokumenta so sicer vanj vključili nekatere temeljne orientacije družbenega nauka Cerkve. Med drugim so izpostavili spoštovanje življenja in človekovega dostojanstva, ob tem pa so zapisali, da so se katoličani dolžni zavzemati za spoštovanje človeškega življenja od spočetja do naravne smrti. V dokumentu so prav tako poudarjene skrb za zakonsko zvezo in družino, posebna skrb za uboge in ostarele, spoštovanje načela pravičnosti in enakosti, vzgoja za demokracijo in družbeno kritičnost ter prizadevanje za zdravo in čisto in socialno pravičnost ter mir v svetu.