nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Postojnska porodnišnica bo plačala kar štiristo plač odškodnine za zdravniško napako

Deli na:
Postojnska porodnišnica bo plačala kar štiristo plač odškodnine za zdravniško napako

Foto: Bobo

Okrožno sodišče v Kopru je postojnski porodnišnici zaradi napake porodničarja naložilo plačilo odškodnine v višini 400 povprečnih neto plač, kar skupaj z obrestmi znaša 845.000 evrov. Zaradi zdravniške napake delavcev postojnske porodnišnice je namreč leta 2005 otrok pri porodu utrpel hude poškodbe, ki so imele trajne posledice.

Sodišče je razsodilo, da je porodničar naredil strokovno napako, ko Novogoričanki, ki je vložila odškodninski zahtevek, pri porodu marca 2005 ni želel opraviti carskega reza. Kot poroča Delo, je porodničar v nasprotju s porodničino voljo vztrajal pri vaginalnem porodu, čeprav je imela napotnico svojega osebnega ginekologa za carski rez in tudi ni podpisala, da se strinja z vaginalnih porodom.

Otroka so poskušali izvleči z vakuumom, nato je materi počila maternica in šele takrat so ji opravili carski rez, je za Delo pojasnila odvetnica družine Lucija Šikovec Ušaj. Otrok je zato utrpel hudo poškodbo in zaradi cerebralne paralize ni sposoben običajne mobilnosti. Priklenjen je na invalidski voziček, ne more sam jesti ali sedeti, ima pa tudi hudo epilepsijo.

Koprsko okrožno sodišče je družini dosodilo odškodnino v višini 400 povprečnih neto plač, kar je približno pol milijona evrov, s pripadajočimi zamudnimi obrestmi od marca leta 2008 pa je znesek precej višji, 845.000 evrov.

V obrazložitvi sodbe je med drugim zapisano, da je otrok zaradi zdravniške napake delavcev postojnske porodnišnice utrpel hudo poškodbo in zaradi cerebralne paralize ni sposoben običajne mobilnosti, odvisen je od pomoči tretjih, njegovo socialno, delovno in intelektualno udejstvovanje v življenju pa bo skoraj nikakršno. "V življenju mu je vzeto vse, razen morebitnega lastnega zavedanja, zaradi česar bo njegovo trpljenje toliko večje. Vse to pomeni hudo trpljenje tudi za njegova starša in brata," je po poročanju Dela zapisano v sodbi.