mojca mavec Dobra karma

'Po slovenskih merilih sem nemogoča,' pravi ...

Dakota Johnson Svet24.si

FOTO: Ob mednarodnem dnevu ženskega orgazma z ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

dron, škofljica, migranti Svet24.si

VIDEO: Tako so na Škofljici z dronom zasačili ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Slovenija

Bratuškova in Bandelli zatrjujeta, da so predčasne volitve prava pot

Deli na:
Bratuškova in Bandelli zatrjujeta, da so predčasne volitve prava pot

Marko Bandelli, Alenka Bratušek in Jernej Pavlič. - Foto: Bobo

Ob ocenah prvaka SDS Janeza Janše, da je, kar zadeva vsebino, možno sestaviti večinsko koalicijo, v DeSUS pričakujejo zagotovilo za uresničitev ključnih prioritet. Pestro pa je tudi v SAB, kjer so se posamezni poslanci pogovarjali o sodelovanju s koalicijo. Poslanec Marko Bandelli je za STA dejal, da bi verjetno glasoval za nastanek Janševe vlade.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je danes ob robu seje vlade pojasnila, da sta jo poslanca Franc Kramar in Marko Bandelli seznanila s tem, da ju je poklical prvak SMC Zdravko Počivalšek. A ne zaradi morebitnega prestopa, ampak v smeri tega, da bi tudi SAB vstopila v koalicijo, o kateri se pogajajo SDS, SMC, NSi in DeSUS. Oba poslanca sta zavrnila namige o prestopu, čeprav ugibanja glede Kramarja ne potihnejo.

Bandelli je za STA potrdil, da je s Počivalškom govoril o možnosti sodelovanja s koalicijo, če do te ne bo prišlo, pa o drugih možnostih sodelovanja. "Res je, da si vsi želijo novih volitev, a še bolj res je, si jih nihče ne želi," je ugotavljal.

Zatrdil je, da pogovorov z Janšo v SAB niso zavrnili, pač pa so imeli na prvi dan teh pogovorov sejo organov stranke, do dogovora o novem datumu pa še ni prišlo. Po Bandellijevem mnenju bi se SAB sicer glede na svojo bazo volivcev težko vključila v Janševo koalicijo. Bodo pa v tem primeru kot opozicijska stranka podpirali dobre projekte oziroma bodo po poslančevih navedbah razvojna opozicija.

Na vprašanje, ali bi torej kot poslanec glasoval proti tej vladi, če bi do tega prišlo, pa je odgovoril: "Ne vem, če bi glasoval proti. Verjetno bi glasoval za to, da nastane." O morebitnem glasovanju glede Janše za mandatarja pa se po njegovih navedbah v poslanski skupini še niso pogovarjali.

Če Janševa koalicija ne bo nastala, bodo po Bandellijevem mnenju še poskušali uresničiti idejo SAB za oblikovanje projektne vlade.Bratuškova pa verjame, da se vsi poslanci SAB zavedajo, zakaj so bili izvoljeni: "Zato, da uredimo pokojnine, javno šolstvo, javno zdravstvo, spoštujemo človekove pravice. Mislim, da nič od tega na drugi strani na žalost ni mogoče." Glede morebitnega partnerstva za razvoj pa je tudi ona zagotovila, da je SAB konstruktivna in bodo podpirali vse dobre stvari, ki jih bo katera koli vlada prinesla v DZ.

Iz SAB so naknadno posredovali še skupno izjavo Bratuškove in Bandellija, v kateri zatrjujeta, da so predčasne volitve prava pot, če oblikovanje levosredinske projektne vlade ne bo mogoče. "Za stranko SAB politike, ki pod vprašaj postavljajo javno zdravstvo, javno šolstvo, vrednote NOB in človekove pravice, niso sprejemljive. Drži pa dejstvo, da se v poslanski skupini o glasovanju o morebitni novi vladi pod vodstvom Janeza Janše še nismo pogovarjali," sta dodala v skupni izjavi.

Na vprašanje pogovorov z Janšo pa je spomnila, da so se na organih stranke in v poslanski skupini dogovorili, da poskušajo uresničiti idejo o projektni vladi. Če to ne bo možno, so pač edina rešitev predčasne volitve, je dodala.

Janša je danes v DZ povedal, da so imeli doslej tri sestanke predsednikov vseh strank, ki sodelujejo v pogovorih za novo vlado, in še nekaterih sodelavcev. Medtem pa je predsednica DeSUS Aleksandra Pivec ob robu seje vlade zatrdila, da še vedno "tičijo na osnovni točki, pri prvem formalnem sestanku".

DeSUS je poslala svoja programska izhodišča in jih tudi finančno ovrednotila, odtlej "pa se ni zgodilo čisto nič in ne vem, kaj se dogaja", je dejala in zatrdila, da nimajo še nobenega dogovora, kdaj bi se naprej pogovarjali, in da tudi telefonskih pogovorov ni.

Sicer pa je za DeSUS bistven program. Če ne bo sprejetih vsaj prvih nekaj prioritet in če ne bodo prejeli zagotovila, da jih bodo v dveh letih uresničili tudi v finančnem smislu, se kadrovskih vprašanj v DeSUS sploh ne mislijo lotiti oz. bodo pogovore zaključili, je poudarila Pivčeva. Med prioritetami je naštela takojšen sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi in zakona o demografskem skladu, dokončanje vsaj dveh domov za ostarele in odpravo krivic po varčevalnem zakonu.

To, da se DeSUS pogovarja o vstopu v to desnosredinsko vlado, je po ocenah Pivčeve na terenu dobro sprejeto, "saj kaj več od pogovorov trenutno ni, oziroma trenutno ni niti pogovorov".

Loading...