Revija Reporter
Slovenija

Poslanec Polnar z nespoštljivostjo razjezil predsednika DS Kovšco: "groba" prekinitev in očitki o "litaniji"

STA
4 3.564

18. nov. 2021 14:41 Osveženo: 14:44 / 18. 11. 2021

Deli na:

Poslanec Desusa Robert Polnar.

Primož Lavre

Predsednik DS Alojz Kovšca je na predsednika DZ Igorja Zorčiča naslovil pismo, v katerem ga poziva, da se opredeli do po njegovi oceni nedopustnega in nespoštljivega ravnanja predsednika odbora DZ za finance Roberta Polnarja. Ta je na seji odbora Kovšco pozval, da naj "naredi zgolj povzetek" mnenja DS in naj ne bere celotnega besedila.

Če se Zorčič ne bo opredelil, bo DS to ravnanje razumel "ne kot precedenčni spodrsljaj, temveč kot novo prakso DZ in njegovih delovnih teles do DS". "V kolikor ne gre za precedens in v kolikor ga DZ ne prepozna kot takšnega, smo priča novemu nižanju demokratičnih standardov ter poslabšanju sicer dobrega in korektnega sodelovanja obeh domov slovenskega parlamenta," so v DS zapisali v sporočilu za javnost.

Kovšca je na nujni seji odbora za finance preteklo soboto namreč predstavil mnenje DS k predlogu sprememb proračuna za leto 2022. Med predstavitvijo mnenj pa ga je predsednik odbora, sicer poslanec poslanske skupine DeSUS Polnar "grobo prekinil in opomnil, da naj v skladu z ekonomiko razpoložljivega časa ne bere pripravljenega besedila, ampak naredi zgolj povzetek", navajajo v DS.

Spomnili so še, da je Polnar ob tem izrazil mnenje, da je predstavitev DS, ki se je zaradi opozorila zožila na predstavitev zgolj dodatnega mnenja, "litanija, ki so jo poslanci imeli možnost pregledati in preučiti". V DS ob tem izpostavljajo, da mnenje predstavlja akt DS in ne osebnega stališča državnega svetnika, ki bi ga lahko skladno z mnenjem prilagajal, in se ga zato ne sme vsebinsko spreminjati oz. prilagajati v obliki dodatnih obrazložitev.

Predstavitev mnenja DS namreč predstavlja izvajanje ustavne pristojnosti DS in ni namenjena zgolj članom pristojnega odbora DZ, ki se z vsem posredovanim gradivom lahko seznanijo že v okviru priprav na sejo, ampak tudi javnosti, ki spremlja sejo in morda njegove vsebine ne pozna, poudarjajo v DS.

DS je v odnosu do DZ vedno deloval korektno in v skladu s poslovnikom, so ob tem še prepričani v DS. "Tako so imeli poslanci DZ, kadar so nastopali kot predlagatelji akta, skladno s poslovnikom DS na sejah za obrazložitev na voljo trikrat več časa, kot jo ima na voljo predstavnik DS v DZ, po končani razpravi pa še deset dodatnih minut za obrazložitev," izpostavljajo v sporočilu za javnost. Kot še dodajajo, se DS pri svojem delu nikoli ni skliceval na "ekonomiko razpoložljivega časa", prav tako pa nikoli niso nikogar časovno ali vsebinsko omejevali. "Še več, poslovnik DZ za predstavitve v okviru delovnih teles ne določa nikakršnih omejitev, tako jih predstavniki DS v dosedanji praksi tudi nismo bili deležni, zadnje izvajanje je torej novost, s katero v DS nismo bili seznanjeni niti se z njo ne strinjamo," so še zapisali.