Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poslanec Polnar se norčuje iz šefinje Pivčeve: Pred kongresom se je izkazala "z vezanjem otrobov in kvašenjem neslanosti"

Deli na:
Poslanec Polnar se norčuje iz šefinje Pivčeve: Pred kongresom se je izkazala "z vezanjem otrobov in kvašenjem neslanosti"

Zaenkrat še poslanec DeSUS Robert Polnar. - Foto: DZ/Matija Sušnik

Nova predsednica DeSUS Aleksandra Pivec se je danes prvič po izvolitvi sestala s poslansko skupino. Kot je dejala, si bo prizadevala za to, da bi DeSUS o ključnih vprašanjih zagotavljal vseh pet glasov in bil konstruktiven ter zanesljiv partner koalicije. A danes tega zagotovila ni prejela, poslanec Robert Polnar ohranja svojo držo.

Na prvem sestanku po izvolitvi Pivčeve so se s poslansko skupino pogovorili o dogajanju v DZ in stališčih DeSUS, ki o nekaterih aktualnih vprašanjih ostajajo nespremenjena. Dogovorili so se, da se bodo na rednih srečanjih seznanjali z aktualnimi vsebinami tako s področja DZ kot vlade in ministrstev, ki jih imajo v kvoti.

A Pivčeva za zdaj nima zagotovila, da bo poslanska skupina v prihodnje zagotavljala vseh pet glasov za koalicijske predloge. Polnar je namreč že doslej večkrat glasoval drugače, med drugim glede zakona o izvrševanju proračunov in pri glasovanju o ministrici Angeliki Mlinar.

Danes je po srečanju, na katerem se po njegovih navedbah ni nič spremenilo, pojasnil, da ostaja eden od petih poslancev DeSUS, ki skupaj nadaljujejo delo. A zagotavlja, da bo še naprej glasoval po svoji vesti. "Če je kdo pričakoval, da bom z izvolitvijo nove predsednice stranke spremenil svojo držo, mu moram jasno povedati, da se je zmotil," je dodal.

Pivčeva priznava, da nima vzvoda za to, da bi pritiskala in zahtevala določeno glasovanje od poslanca. Sprejema stališče, da imajo poslanci tudi znotraj poslanske skupine svoja stališča, saj jim to omogočajo tudi vsi pravni akti. A za ključna vprašanja je po njenem mnenju treba zagotavljati stabilnost, "ne moremo se pri vsakem vprašanju pogajati za en glas". S Polnarjem se bo poskušala še pogovoriti.

Polnar je sicer glede pogovora z novo predsednico dejal, da se je v predkongresnem obdobju izkazala predvsem "z vezanjem otrobov in kvašenjem neslanosti". Danes vsebinskega pogovora po njegovih navedbah niso imeli, to še pričakuje.

Vodja poslanske skupine Franc Jurša pa je današnji sestanek označil za konstruktiven. Kot je dejal, gredo na novo skupno pot, ki jo morajo skupaj graditi in poskušati biti čim bolj enotni.


S Polnarjem se bo treba po njegovem mnenju precej pogovarjati, a tudi to ni zagotovilo, da bo zagotavljal podporo vsem rešitvam. Večkrat mu je že povedal, da imajo koalicijski sporazum, a Polnarja ni preprosto prepričati, je spomnil Jurša.

Sicer pa Pivčeva in Jurša danes še nista želela govoriti o imenih za novega obrambnega ministra. Počakati želijo na pogovor med premierjem Marjanom Šarcem in Karlom Erjavcem, ki je po porazu na kongresu napovedal odstop s funkcije ministra.

Pivčeva napoveduje, da si bodo prizadevali za kandidata, ki bo s političnega in strokovnega vidika čim bolj primeren za širši krog odločevalcev. "Vemo, da bo dobiti zadostno število rok spet še ena težava vladne koalicije," je dejala. Osebno tudi še nima nabora, čeprav sliši različne predloge. Ko bodo imeli nabor vsaj treh kandidatov, o katerih bodo enotni tako na organih stranke kot s poslansko skupino, bodo to že lažje povedali, je dodala.

Jurša si želi, da bi bil kandidat za novega ministra iz DeSUS ali pa vsaj nekdo, ki je imel v preteklosti pozitiven odnos do stranke.

Sicer pa je Polnar danes povedal, da tudi potencialni kandidat za novega obrambnega ministra nima vnaprej zagotovljene njegove podpore. Kot ocenjuje, je to edina normalna drža.

Med drugim je še spomnil, da nacionalno politiko vodi stranka, ki ima 13 sedežev v DZ. Če bi se izkazalo, da bi lahko bolj čvrsto parlamentarno večino zagotovila SDS, bi to podprl, je ponovil. A je obenem opozoril, da bi želel najprej tudi vedeti, kdo je predlagani mandatar.

V pogovore o morebitnih novih koalicijah ni bil vključen, je zatrdil Polnar, prav tako ni bil povabljen v kakšno drugo stranko. Dejal je tudi, da nikoli ne bi sprejel povabila v SDS oz. trenutno v nobeno drugo stranko.