Revija Reporter
Slovenija

Poslanec DeSUS Hršak si želi, da bi se na čelo stranke vrnil Karl Erjavec

STA

5. okt. 2020 15:36 Osveženo: 16:00 / 05. 10. 2020

Deli na:

Poslanec DeSUS Ivan Hršak.

Bobo

DZ je začel razpravo o predlogu za razrešitev kmetijske ministrice Aleksandre Pivec, podporo so ji zaradi očitkov o spornem ravnanju odrekli v stranki. Poslanec DeSUS Ivan Hršak je pred začetkom seje ponovil nekatere kritike, med drugim je ocenil, da je Pivčeva za stranko naredila samo slabe stvari. Podporo razrešitvi je že napovedalo več strank.

Hršak meni, da mora stranka poiskati novega predsednika, ki bo stanje stabiliziral. Na tem mestu si želi ponovno videti nekdanjega predsednika stranke Karla Erjavca, a indicev o njegovi vrnitvi nima. Hršak verjame namreč, da je le Erjavec zmožen stranko vrniti na stare tirnice.

Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga je pojasnila, da koalicija glede podpore Pivčevi ni sklenila dogovora. A je DeSUS koalicijski partner in v SMC, tako Sluga, ne vidijo razloga, da bi bilo njihovo mnenje drugačno. Če bo do glasovanja prišlo, bodo v SMC glasovali za razrešitev, je povedala. Poudarila je, da morajo imeti ministri podporo stranke.

Podporo razrešitvi pa so napovedali tudi v nekaterih opozicijskih strankah.

SD bodo, če pride do glasovanja, razrešitev podprli, je pred sejo napovedala voditeljica stranke Tanja Fajon. Dodala je še, da je odstop odločitev ministrice.

Predlog predsednika vlade Janeza Janše bodo podprli tudi v SAB, je napovedala predsednica stranke Alenka Bratušek. "V SAB redko kdaj uslišimo Janšo, danes ga bomo," je dodala. Kot nenavadno je ocenila, da se ministrica funkcije oklepa kljub temu, da je stranka ne podpira več. Poudarila je še, da bi lahko Pivčeva to agonijo rešila že pred časom. "V SAB smo prepričani, da Janša to tako dolgo vleče zato, ker se vsi ukvarjamo s Pivčevo in DeSUS, namesto z vsebino," je še povedala.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je spomnil, da odstopi v tej vladi niso pogosti. "Če bi ministrica odstopila, bi vsem naredila največjo uslugo", je še dodal.

Tudi koordinator Levice Luka Mesec meni, da bi bil njen odstop smiseln. "Na žalost so v vladi predvsem ljudje, ki se funkcij oklepajo za vsako ceno," se je strinjal s Šarcem.

"Mislim, da bo danes težko kdorkoli glasoval proti razrešitvi," pa je v izjavi pred sejo ocenil poslanec Levice Matej T. Vatovec. Po njegovih besedah Pivčeva predstavlja simptom celotne vlade, ki "se lahko požvižga na zakone in ne nosi posledic". "Videli smo pri Počivalšku, Hojsu in še kom, da je to modus operandi te vlade, ne pa samo posameznikov," je dodal.

Ministre imenuje in razrešuje DZ na predlog predsednika vlade. Minister je razrešen, če predlog za razrešitev podpre večina poslancev, ki so glasovali. DZ je doslej ministre razrešil v šestih primerih, in sicer štirikrat na predlog predsednika vlade, dvakrat pa po interpelaciji.