Revija Reporter
Slovenija

Poslanci so se z minuto molka poklonili Ivanu Omanu

STA

23. sep. 2019 13:23 Osveženo: 13:24 / 23. 9. 2019

Deli na:

Ivan Oman

Bobo

Poslanke in poslanci so današnjo sejo DZ začeli z minuto molka, posvečeno 17. avgusta preminulemu starosti slovenske politike Ivanu Omanu. O proceduralnem predlogu SDS za takojšen sklic mandatno-volilne komisije DZ, na kateri bi ta predlagala člane preiskovalne komisije v zadevi Kangler, pa bi lahko DZ odločal v četrtek.

Oman, ki je umrl sredi avgusta, je bil eden ključnih ljudi pri ustanavljanju Demosa in osamosvajanja Slovenije. Od njega so se poslovili z vojaškimi častmi na škofjeloškem pokopališču, na zadnjo pot pa ga je pospremilo več sto ljudi, med njimi najvišji predstavniki države. Predsednik republike Borut Pahor je po Omanu uradno poimenoval eno od dvoran v predsedniški palači. Na začetku septembrske seje DZ pa so se mu z minuto molka poklonili tudi poslanke in poslanci.

Predsednik DZ Dejan Židan je Omana v krajšem nagovoru označil za velikega domoljuba in izjemnega človeka, ki "je nenadomestljivo zaznamoval slovensko pomlad in proces osamosvajanja naše države Slovenije". "Odlikovalo pa ga ni le domoljubje in trezno razmišljanje, ampak tudi predanost dialogu in vera v medsebojno sodelovanje," je poudaril Židan.

Seja se sicer nadaljuje s poslanskimi vprašanji ministricam in ministrom. Še pred tem je vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec predlagal prekinitev seje in sklic mandatno-volilne komisije DZ. Ta naj bi imenovala člane parlamentarne preiskovalne komisije v zadevi Kangler in tako "zagotovila zakonitost dela preiskovalne komisije".

DZ je parlamentarno preiskavo o odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri pregonu nekdanjega mariborskega župana in sedanjega državnega svetnika Franca Kanglerja odredil že na julijski seji na zahtevo državnega sveta.

Kljub temu, da je predlog sestave komisije po besedah Krivca vseboval vse zakonske pogoje, pa je bil na četrtkovi seji mandatno-volilne komisije sprejet sklep, da bodo z imenovanjem članov komisije počakali na odločitev ustavnega sodišča glede dopustnosti preiskovalne komisije.

Takšna odločitev je po njegovi oceni v nasprotju s poslovnikom, njen namen pa onemogočanje preiskave kršitev človekovih pravic. Kot je še opozoril Krivec, je parlamentarna preiskava posebej varovana v slovenski ustavi.

Pred sejo se je na Twitterju oglasil tudi predsednik SDS Janez Janša. Kot je navedel, se bo Židan, če DZ danes ne ustanovi preiskovalne komisije, kot to terjata ustava in poslovnik, "znašel na čelu nelegitimnega organa".

Židan pa je na seji pojasnil, da so mandatno-volilne zadeve na dnevnem redu seje šele v četrtek. Po besedah Židana je tako smiselno, da se tudi ta predlog obravnava takrat, ko bo DZ obravnaval vse zadeve mandatno-volilne komisije, ki so pripravljene doslej in bodo morebiti pripravljene do četrtka.