westlotto, igra 6 od 49 Svet24.si

Našla ga je "sreča", zdaj ga iščejo, ker ga ...

galunic1 Svet24.si

Mario Galunič: »Potrpežljivo bom čakal na vsa ...

koper Svet24.si

Vlada nad zakoni in ustavo – vsi grehi Janševe ...

bojan pozar-pl Reporter.si

Propadli politik Bojan Požar sedi na dobrem ...

andrej vizjak Necenzurirano

Vse afere in sporni posli ministra Vizjaka

kmetija Njena.si

Kmetija: Nagrada za zaupanje je nož v hrbet

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

KRALJ! Kar je Luka DONČIĆ naredil za bolne ...

Slovenija

Poslanci SAB ne bodo glasovali o mandatarju, minister Česnik se ne bo vrnil v DZ

Deli na:
Poslanci SAB ne bodo glasovali o mandatarju, minister Česnik se ne bo vrnil v DZ

Alenka Bratušek in Maša Kociper na kongresu SAB. - Foto: Bobo

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik je pojasnil, da se po prenehanju funkcije ne bo vrnil med poslance, kar pomeni, da bo v DZ ostala sedanja vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. V SAB so še povedali, da ne bodo podprli vlade Janeza Janše, v izogib dvomom ne bodo prevzeli glasovnic na tajnem glasovanju o mandatarju.

DZ bo o kandidatu za predsednika vlade Janezu Janši odločal v torek. Po najverjetnejšem oblikovanju nove vlade, v katero vstopajo SDS, SMC, NSi in DeSUS, bo SAB delovala v opoziciji.

V zadnjem času so se sicer pojavljale špekulacije o tem, da utegne kateri od poslancev SAB podpreti Janševo vlado oz. kandidata za predsednika vlade na tajnem glasovanju. Poslanec Marko Bandelli pa je na današnji novinarski konferenci na sedežu stranke poudaril, da so se v SAB oz. v poslanski skupini enotno odločili, da nastajajoče vlade ne bodo podprli. "V izogib dvomom smo se odločili, da glasovnic ne bomo niti dvignili," je napovedal.

Generalni sekretar stranke Jernej Pavlič je na vprašanje, ali je kateri od poslancev SAB prejel povabilo za morebitni prestop, danes odgovoril, da so ugibanja o povabilih in klicih glede tega zgolj ugibanja.

Prav zato so se odločili, da glasovnic pri nastajanju vlade ne bodo prevzeli. V primeru, da bi Janša na tajnem glasovanju prejel še dva glasova več, kot jih ima v koaliciji, si namreč ne želijo še nadaljnjih špekulacij, da sta ju prispevala poslanca SAB. "Če bo več glasov, jih boste lahko iskali v kateri drugi poslanski skupini," je dodal Pavlič in ocenil, da ima koalicija že sama več kot dovolj glasov.

Poslanska skupina SAB pa bo tudi po najverjetnejšem nastanku nove vlade ostala enaka. Česnik bi se lahko po prenehanju ministrske funkcije vrnil v poslanske klopi, a tega, kot je pojasnil danes, glede na politične razmere ne bo storil.Spomnil je, da je po izvolitvi v DZ kot najstarejši poslanec vodil prvo sejo državnega zbora, kar mu je v neizmerno čast.

Čeprav se v poslansko skupino ne bo vrnil, zagotavlja, da politike ne bo zapustil. Kot je povedal, ima še veliko možnosti, predvsem pa se bo ponovno vključil v slovensko izseljensko matico in tako ostal v stiku z zamejci in izseljenci. Ponovno se bo ukvarjal tudi s športom, predvsem pri Kajakaški zvezi Slovenije.

"Po eni strani vidim, da bom imel tako več časa zase, po drugi strani pa lahko veliko prispevam s svojimi življenjskimi izkušnjami pri delu in razvoju stranke," ugotavlja Česnik. Zatrdil je tudi, da svojih volivcev ne zapušča, pač pa bo še vedno delal v njihovem interesu in v stranki prispeval k temu, da bo te volivce spoštovala in zanje delala.

Sicer pa je Česnik ocenil, da so dosežki Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu ter dosežki SAB v vladi Marjana Šarca pomembni. Izpostavil je repatriacijo Slovencev iz Venezuele.

Pavlič je odločitev Česnika označil za državotvorno oz. kot so se pošalili, "strankotvorno". "Ta poteza krepi ekipni duh in stranko," je dejal.

Loading...