Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poslanci blagoslovili Erjavčevo kandidaturo za zunanjega ministra

Deli na:
Poslanci blagoslovili Erjavčevo kandidaturo za zunanjega ministra

Foto: Bobo

Parlamentarni odbor za zunanjo politiko je danes potrdil primernost Karla Erjavca za novega zunanjega ministra. Podprlo ga je 11 poslancev, 3 pa so bili proti. Erjavec je napovedal, da radikalnih sprememb zunanje politike ne bo, pri čemer se je zavzel tudi za ohranitev gospodarske diplomacije na zunanjem ministrstvu.

Glede tega se namerava Erjavec zavzeti za spremembo koalicijske pogodbe in verjame, da bo kot človek s slovesom dobrega pogajalca uspel. Argumenti so na njegovi strani, je prepričan, poleg tega pa se mu zdi neprimerno, da bi spreminjali stvar, ki je začela dobro delovati.

Koalicijska pogodba predvideva tudi racionalizacijo slovenske diplomacije, a kot je dejal Erjavec, konkretnejših načrtov še ni. Glede morebitnega krčenja diplomatske mreže bodo naredili podrobno analizo, stremijo pa predvsem k bolj učinkovitejši in uspešnejši diplomaciji.
 
Obljubil je tudi prilagajanje slovenske zunanje politike spremenjenim okoliščinam v svetu, vendar pa radikalnih sprememb ne bo. To bi po njegovem mnenju poseglo tudi v verodostojnost Slovenije, saj je "zunanja politika zrcalo države".
 
Obljubil je tudi, da bo preprečeval vsak vdor vsakodnevne politike v delo zunanjega ministra. V tej luči namerava tudi za svoje najožje sodelavce postaviti "profesionalce".
 
Sicer se je zavzel za večje uresničevanje nacionalnih interesov preko mednarodnih organizacij, predvsem Evropske unije, Nata in Združenih narodov, zavzel se je za dobrososedske odnose z vsemi slovenskimi sosedami, za vključevanje Zahodnega Balkana v EU, ena njegovih prvih nalog na položaju zunanjega ministra pa bo seznanitev s procesom priprav na arbitražo o meji s Hrvaško.
 
Odnosi s Hrvaško se mu sicer zdijo ključnega pomena in namerava takoj zaprositi za srečanje s hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić. Ni pa želel napovedovati, kdaj bi lahko Slovenija odločila o hrvaški pristopni pogodbi z EU. Časovnica je izrazito politično vprašanje, je dejal Erjavec.
 
Razprava se je vrtela tudi glede nadaljevanja sodelovanja Slovenije v Afganistanu, pri čemer je Erjavca med predstavitvijo celo prekinil eden od predstavnikov medijev, a se kandidat za ministra ni pustil zmesti. Poudaril je, da slovenski vojaki na mednarodnih misijah niso zato, da streljajo vse povprek, ampak da opravljajo operacijo v podporo miru in da s tem zagotavljajo tudi varnost Slovenije. Kdaj naj bi zapustili Afganistan, pa se (še) ni želel izreči.