Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Posebnega razloga za veselje ni, ker smo si vsi skupaj znižali plače.«

Deli na:
»Posebnega razloga za veselje ni, ker smo si vsi skupaj znižali plače.«

Foto: Bobo

Vlada in večina sindikatov javnega sektorja so podpisali dogovor o varčevalnih ukrepih ter stavkovni sporazum. K podpisu dogovora je danes pristopilo 24 od 34 sindikatov, kar pomeni, da bodo ukrepi lahko začeli veljati z junijem, če DZ v torek potrdi potrebne zakonske spremembe. Obe strani ob tem izpostavljata zmago socialnega dialoga.

Nekateri predstavniki sindikatov so sicer sporočili, da bodo dokument podpisali naknadno. Je pa že znano, da dogovora zagotovo ne bo podpisalo osem sindikatov, in sicer sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides, sindikat zobozdravnikov Dens, oba policijska sindikata, Sindikat novinarjev Slovenije, Sindikat slovenskih diplomatov, sindikat Glosa in Sindikat poklicnih gasilcev. Pod dogovorom za zdaj še ni podpisov sindikatov kapetanije in vladne agencije.

V stavkovnem razmerju z vlado je bilo od januarske stavke 27 sindikatov. Stavkovni sporazum jih je danes podpisalo 23.

Kot je poudaril vodja vladnih pogajalcev, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant, ki ga je vlada v četrtek pooblastila za podpis dogovora in sporazuma, je na pogajanjih zmagal razum ter socialni dialog. Po njegovih besedah sta strani pokazali, da se v kriznih časih da dogovoriti tudi o stvareh, ki niso najbolj prijetne in priljubljene, a so se vsi zavedali, da je določene ukrepe treba sprejeti.

"Posebnega razloga za veselje ni, ker smo si vsi skupaj znižali plače," je še povedal in dodal, da je "tako pač prav" in da v krizi mora veljati načelo solidarnosti. Spomnil je tudi, da se je v zadnjih pogajanjih nabralo "nekaj novih elementov pogajalske taktike, denimo znamenita pica".


Ob tem je poudaril, da po trenutnih predpostavkah ne bodo potrebni dodatni posegi v materialni položaj javnih uslužbencev, a se nikoli ne ve, če se zgodi kaj nepredvidenega. Kljub temu je vlada optimistična in dela na vseh ukrepih za zagon gospodarske rasti.

Tudi predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je povedal, da je pri tokratnih pogajanjih prevladoval dostojen dialog, ki je nujno potreben pri iskanju kompromisov. Kot je dejal, je to tudi ključna razlika od prejšnje vlade, ki da je sindikatom "od jutra do večera žugala in grozila". Ponovil pa je, da bistvene vsebinske spremembe med aktualno in prejšnjo vlado ne vidi, saj da tudi ta vlada deluje prociklično in v času recesije varčuje.

Ponovil je sporočilo vladi, da gre za skrajni rob znižanja plač, ki je še sprejemljiv. Vsak nov poskus bo namreč po njegovih besedah sankcioniran v skladu s kolektivno pogodbo. Dodatni posegi pred koncem leta 2014 bodo namreč zelo verjetno sprožili stavko, ki pa jo bo morala država plačati zaradi kršitve dogovora. "Zato, spoštovane gospe in gospodje, pamet v roke," je dejal prisotnim članom vlade.

Minister za finance Uroš Čufer je ocenil, da je dogovor o varčevalnih ukrepih korak v pravo smer. Na vprašanje, ali bo prihranek v javnem sektorju dovolj za Bruselj, je odgovoril, da to Slovenija dela zase in ne za Bruselj, a da bo zagotovo pozitiven signal.

Pristojni ministri in sindikati so danes parafirali tudi anekse h kolektivnim pogodbam za javni sektor, za negospodarske dejavnosti ter dejavnosti in poklicev. Podpisovali pa jih bodo predvidoma v sredo, če poslanci v torek sprejmejo potrebne zakonske spremembe. Med drugim bodo odločali o novelah zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014 ter zakona o sistemu plač v javnem sektorju.