amber haigh1 Svet24.si

Morilec mlade mamice z motnjami v duševnem ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Đoković Del Potro Ekipa

Velik športnik, velik človek: Đoković uslišal...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Slovenija

Poravnava s stanovanji

Deli na:

Ljubljanski župan Zoran Janković je potrdil, da se Mestna občina Ljubljana (MOL) z vlado dogovarja o prenosu stanovanj na MOL kot del povračila v času prejšnje vlade izgubljenih 60 milijonov evrov na leto proračunskih sredstev. Po Jankovićevih besedah se pogovarjajo tudi o delu sredstev, ki bi jih Ljubljana dobila po zakonu o glavnem mestu.

Ljubljanski župan Zoran Janković je potrdil, da se Mestna občina Ljubljana (MOL) z vlado dogovarja o prenosu stanovanj na MOL kot del povračila v času prejšnje vlade izgubljenih 60 milijonov evrov na leto proračunskih sredstev. Po Jankovićevih besedah se pogovarjajo tudi o delu sredstev, ki bi jih Ljubljana dobila po zakonu o glavnem mestu.

Ljubljanski župan je na današnji novinarski konferenci spomnil, da so se predstavniki MOL maja srečali z ministri in predsednikom vlade Borutom Pahorjem ter predlagali, da obe strani umakneta medsebojne tožbe, nato pa iskali način, kako bi država MOL povrnila odvzeta sredstva. Glede na to, da je v Ljubljani poleg komunalne infrastrukture največji problem ravno stanovanjska problematika, je nato skupina poslancev predlagala, da se ta sredstva MOL namenijo z rebalansom proračuna, a takšen predlog ni bil sprejet, je spomnil Janković.

Zdaj tečejo pogovori, da bi država na MOL brezplačno prenesla stanovanja, ki bi jih odkupila od republiškega stanovanjskega sklada. "Nam to odgovarja," je dejal Janković in dodal, da se z vlado pogovarjajo tudi o o delu sredstev, ki bi jih Ljubljana dobila po zakonu o glavnem mestu.

Župan MOL je še pojasnil, da nova uredba o oblikovanju cen komunalnih storitev vpliva tudi na oblikovanje cen v Ljubljani, saj lahko občina končno ceno oblikuje sama. Zagotovil je, da do konca avgusta ne bo nobenih podražitev, zelo verjetno pa se bodo do konca leta povišale cene vode in ogrevanja.

V igri naj bi bilo več sto stanovanj. Po poročanju Financ je sicer ljubljanski župan potrdil le, da se z vlado pogajajo za vrnitev proračunskih sredstev, ki jih je glavno mesto izgubilo v času vlade Janeza Janše. "Dokler ne bo sprejeta kaka odločitev, ne bom rekel nič," pravi. Pričakuje, da se bo "bistveno" premaknilo, ko se Pahorjevi ministri vrnejo s počitnic, torej konec avgusta.

Del vladnega dogovora z MOL naj bi bil tudi umik vseh že vloženih tožb med državo in prestolnico, še pišejo Finance.

Kot navaja časnik, bi lahko neprodana stanovanja stanovanjskega sklada odkupila država, ta pa bi jih nato prenesla na MOL. V kompenzaciji med MOL in državo naj bi se za stanovanja namenilo okoli 33,5 milijona evrov. MOL je sredi julija v Zeleni jami pridobil 126 neprofitnih stanovanj, tri stavbe s pripadajočo infrastrukturo pa so bile vredne skupaj 15,42 milijona evrov. Po takem izračunu bi MOL prišel do skupaj okoli 273 novih neprofitnih stanovanj.

Ni pa izključen prenos na MOL niti za 87 praznih stanovanj, ki jih imata v lasti ministrstvi za obrambo in za notranje zadeve, še navajajo Finance. Za 94 stanovanj v lasti omenjenih ministrstev je ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs minuli teden kot ukrep racionalizacije pri državnem proračunu napovedala, da jih bodo prenesli na republiški stanovanjski sklad.

Predlog dogovora med državo in MOL se po pisanju Financ ujema z dopolnilom k drugemu rebalansu državnega proračuna, ki ga je sredi julija dalo 17 poslancev koalicije, a je kasneje podporo umaknilo 14 predlagateljev.

Ta predlog je predvideval, da bi Ljubljana dobila 15 milijonov evrov za spodbujanje stanovanjske gradnje, od tega bi 10 milijonov evrov prerazporedili s postavke vračila vlaganj v telekomunikacijsko omrežje, pet milijonov evrov pa iz sredstev za oborožitev. Prav tako naj bi Ljubljani iz sredstev za obrambo šlo še pet milijonov evrov za šport in 3,5 milijona evrov za izboljšanje razmer v okolju.