UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

lev Svet24.si

Popoln vodič po znamenju leva in njegovo vladanje...

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

tadej pogacar urska zigart 24 pm Ekipa24.si

Tadej Pogačar spet vrhunsko, a zdaj z besedami! ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

tadej pogacar tour pm Ekipa24.si

Premalo? Ravno prav? Koliko je na Touru zaslužil ...

Slovenija

Popolna destrukcija pravne države

Deli na:

V zahtevah LDS premierju Borutu Pahorju "se kaže izrecna želja LDS po zamenjavi generalne državne tožilke Barbare Brezigar in želja po obvladovanju tožilstva", je na današnji novinarski konferenci ocenil predsednik Zbora za republiko Grega Virant. V zboru zato Pahorja pozivajo, naj preseka ta proces, ki pomeni "popolno destrukcijo pravne države".

V zahtevah LDS premierju Borutu Pahorju "se kaže izrecna želja LDS po zamenjavi generalne državne tožilke Barbare Brezigar in želja po obvladovanju tožilstva", je na današnji novinarski konferenci ocenil predsednik Zbora za republiko Grega Virant. V zboru zato Pahorja pozivajo, naj preseka ta proces, ki pomeni "popolno destrukcijo pravne države".

V Zboru za republiko po ocenah nekdanjega ustavnega sodnika Toneta Jerovška ocenjujejo, da Brezigarjeva dela zakonito. Slednje je po njegovem vidno tudi iz v soboto javno objavljenega magnetograma sestanka med Pahorjem, pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem, generalno tožilko Brezigarjevo in višjo tožilko Branko Zobec Hrastar. "Iz njega je razvidno, da je Brezigarjeva v primeru komuniciranja s policistom specializiranega oddelka tožilstva ravnala zakonito, saj je želela le, da se izpelje zakonit postopek," je dejal.

Pooblastila za takšno komuniciranje Brezigarjeva po njegovem ima: "To, da generalna državna tožilka daje direktive in se pogovarja s podrejenimi, je njena temeljna dolžnost", ocenjuje Jerovšek. Ob tem se je skupaj z Virantom zavzel, da magnetogram postane javen v celoti, da se, kot je dejal Virant, dokončno "razkadi megla", ki se ustvarja ob tem. Iz tega, kar smo videli do zdaj, lahko sicer po Jerovškovih besedah "ugotovimo, da za kršitev zakonov in ustave iz ravnanja Brezigarjeve ni nobenih dokazov".

Zahtevo LDS po zamenjavi Barbare Brezigar Jerovšek vidi, "kot izrazito politični proces", ki ga "ne pomnimo zadnjih 30 let in bo imel neslutene razsežnosti za prihodnji demokratični razvoj v državi". Po njegovem namreč pri tem ne gre le za poskus obglavljenja generalne državne tožilke, pač pa poskus obglavljanja "celotnega tožilstva oziroma procesov, ki ne gredo v korist določene politične stranke".

Nekdanji pravosodni minister Lovro Šturm pa ravnanje predsednice LDS in notranje ministrice Katarine Kresal v tem primeru vidi kot nedopusten napad na tožilstvo. Po njenem je namreč "notranji minister v vsaki pravni državi tisti, ki mora biti glede razmerij do državnega tožilstva skrajno zadržan".

Na novinarski konferenci so predstavniki Zbora za republiko komentirali tudi aktualno dogajanje v koaliciji. Najverjetnejši dogovor med Pahorjem in LDS o tem, da LDS ostane v koaliciji, po oceni Viranta in Jerovška kaže, da se je Pahor uklonil izsiljevanju najmanjše koalicijske stranke, namesto da bi udaril po mizi, zato se v Zboru za republiko po besedah Viranta sprašujejo, kje ima premier hrbtenico.

Razloge za to, da je Pahor ugodil vsem zahtevam LDS, Virant vidi v tem, da želi Pahor za vsako ceno obdržati zdajšnjo koalicijo, saj se boji predčasnih volitev. Jerovšek ob tem napoveduje, da težava s tem ni rešena, saj da se bo takšno izsiljevanje LDS v prihodnje nadaljevalo. "Predsednik vlade bo vse manj predsednik, saj odločilne poteze prevzemajo drugi po stranskih kanalih in to na način, ki si ga predsednik vlade ne bi smel dovoliti," je dejal. Dogovor med LDS in Pahorjem pa sicer po oceni Viranta najverjetneje pomeni, da se pripravlja scenarij za politično obglavljenje Barbare Brezigar.

V Zboru za republiko so bili danes kritični tudi spopadanja vlade z gospodarsko krizo. Tu vlada po mnenju Viranta namesto, da bi reševala probleme, za kar je tudi plačana, z nenehnimi spori in ukvarjanjem sama s sabo, daje vtis, kot da je problem sama. "Spremljamo neke vrste resničnostni šov o reševanju njihovih notranjih sporov in travm, kar pa je skrajno neodgovorno," je še dejal Virant.