mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Politična zarota? Sina Alenke Bratušek ustavila policija, v SAB v naključja ne verjamejo

Deli na:
Politična zarota? Sina Alenke Bratušek ustavila policija, v SAB v naključja ne verjamejo

Že v nedeljo je Bratuškovi sin povedal, da je bilo to zelo nenavadno srečanje s policijo. Opravljeni testi so bili sicer v redu. - Foto: Bobo

V SAB ne izključujejo možnosti, da bi prihajalo do prisluškovanja predstavnikom stranke in družinskim članom. Če obstaja vsaj en odstotek možnosti, da se nezakonita prisluškovanja izvajajo, jih je treba raziskati, je v DZ dejal generalni sekretar SAB Jernej Pavlič in razkril primer "nenavadne" policijske kontrole sina predsednice Alenke Bratušek.

V SAB take aktivnosti ostro zavračajo in se od njih distancirajo. Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) ima po Pavličevih navedbah nalogo raziskovanja oz. nadzora in je prav, da to izvaja v skladu s pooblastili in zakonom.

Torkovega nenapovedanega nadzora pooblaščene skupine Knovsa na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) Pavlič ne pozna, ker SAB nima člana v komisiji. Tako tudi ne želi presojati, kaj se je zgodilo.

Je pa Pavlič oster glede državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Damirja Črnčeca: "Oseba, ki se je metod in dela učila pri prvaku SDS Janezu Janši, bo težko komentirala, kako na drugi strani delujejo, če sta skupaj delovala." Tako Pavlič ne verjame, da Črnčec teh metod dela ne pozna več.

V nedeljo opolnoči je enega od otrok predsednice stranke Alenke Bratušek takoj, ko je zapeljal s parkirišča izpred hiše, ustavila policija in uporabila vse preiskovalne metode. Te so bile po Pavličevih navedbah zelo nenavadne, zasliševali so tudi sopotnika.

Navedbe medijev v zadnjem tednu so le potrdile, da se nekatere stvari res dogajajo, je dejal Pavlič, ki ne verjame več v naključja. V nedeljo opolnoči je enega od otrok predsednice stranke Alenke Bratušek takoj, ko je zapeljal s parkirišča izpred hiše, ustavila policija in uporabila vse preiskovalne metode. Te so bile po Pavličevih navedbah zelo nenavadne, zasliševali so tudi sopotnika. "V SAB v naključja ne verjamemo," je poudaril Pavlič.

Že v nedeljo je Bratuškovi sin povedal, da je bilo to zelo nenavadno srečanje s policijo. Opravljeni testi so bili sicer v redu. A policija oz. pristojni organi naj opravijo notranjo preiskavo, je dejal Pavlič.



Kakšnih metod dela je sposoben Črnčec, Pavlič ne želi komentirati, je pa ponazoril s slovenskim pregovorom: "Kar se Janezek nauči, to Janezek zna." Poudaril je, da pri tem ne misli na Janšo, ampak izključno na pregovor sam.

Po Pavličevem mnenju je nenavadno, da se od ponedeljka naprej poroča o prisluškovanju in sledenju družinskim članom predstavnikov strank, in da se je to zgodilo otroku Bratuškove. V SAB pričakujejo odgovore v najkrajšem možnem času. Na vprašanje, kdo to lahko razišče, je odgovoril, da so zakoni in pooblastila zelo jasni.

Knovs ima pooblastila, do katere točke lahko gre, vse drugo pa je stvar notranjega nadzora in drugih organov. A v SAB pričakujejo odgovore, ne samo v zvezi z njihovim primerom, ampak na sploh o tem, ali se v Sloveniji, v normalni demokraciji, res dogajajo take stvari, o katerih poročajo mediji, je še povedal Pavlič.

Pooblaščena skupina Knovsa je v torek opravila nenapovedan nadzor na NPU, pri katerem je preverjala informacije o domnevnem vohunjenju kriminalistov za člani strank, ki se dogovarjajo o oblikovanju nove koalicije, za katerim naj bi stal Črnčec. Na policiji so skupini očitali postavljanje vprašanj izven zakonsko določenega okvira. SDS pa policiji očita zavračanje parlamentarnega nadzora.