stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janez Janša ima za mandatarstvo večje možnosti kot po predčasnih volitvah, še več pa bi jih imel kandidat z njegovo podporo

Deli na:
Janez Janša ima za mandatarstvo večje možnosti kot po predčasnih volitvah, še več pa bi jih imel kandidat z njegovo podporo

Janez Janša v DZ - Foto: Bobo

Vsekakor ima Janša za sestavo nove vladne koalicije zdaj večje možnosti kot po predčasnih volitvah, na katerih se bo zelo verjetno zgodilo, da bodo stranke, ki so zdaj pripravljene sodelovati z njim, izpadle iz državnega zbora. Ankete predvsem slabo kažejo SMC, SAB in SNS.

»Predčasne volitve so mokre sanje premierja v odstopu. Zanj boleče pa je, da ima ključ do njih prav Janez Janša,« je na tviterju zapisala poslanka SMC Monika Gregorčič.

Da že potekajo pogovori o poskusu sestavljanja nove koalicije, je medijem potrdil tudi vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič, o tem pa nakazal tudi na možnost, da bi za novega mandatarja podprli celo prvaka SDS Janeza Janšo.

Pogovorom o novi koaliciji so naklonjeni tudi v Stranki Alenke Bratušek, kjer pa naj bi imeli resne zadržke glede tega, če bo novo vlado vodil Janša. Raje bi podprli koga drugega.

Za sestavo nove koalicije se je ob robu seje v državnem zboru zavzel celo poslanec Desusa Ivan Hršak. Da bi podprl novo koalicijo, tudi pod Janševem vodstvom, pa je že večkrat izjavil svojeglavi poslanec Desusa Robert Polnar.

Tudi Zmago Jelinčič je zelo zainteresiran za oblikovanje nove koalicije, glede mandatarja pa je dejal, da ima trenutno prvak NSI Matej Tonin večje možnosti kot prvak SDS Janez Janša.

Včeraj so na seji izvršilnega odbora NSI ustanovili volilni štab, a to še ne pomeni, da ne bi podprli tudi možnosti oblikovanja nove vladne koalicije. Če bi jo vodila prava oseba, sestavljala prava ekipa in bi NSI v njej lahko izvajala svoj program (npr. če bi koalicija sprejela interventni zakon o zmanjšanju čakalnih vrst v zdravstvu), bi po naših informacijah to možnost podprli.

Zapletlo bi se lahko ob imenu Janeza Janše, saj ga nekateri v NSI ne bi želeli podpreti. A vseeno si je težko predstavljati, da bi ga NSI zavrnila, če mu ne bi nasprotovala SMC in zadostno število drugih poslancev.

Vse je torej odvisno predvsem od SDS oziroma Janeza Janše. Če mu po volitvah ni uspelo prevzeti vlado, bi večje možnosti imel zdaj, po odstopu premierja Marjana Šarca.

Obstaja dokaj velika verjetnost, da bi ga za mandatarja poleg SDS (26 poslancev) še podprle NSI (7 poslancev), SMC (10 poslancev), SNS (3 poslanci), dva poslanca manjšin in najmanj dva poslanca Desusa. Tako bi lahko pričakoval celo 50 glasov, seveda pa bi se lahko zgodilo tudi, da bi tu pa tam zmanjkal kakšen glas (npr. Janija Möderndorferja in še koga) in bi jih na koncu bilo celo premalo.

Zato poznavalci razmer pravijo, da bi še več možnosti za izvolitev imel kandidat z njegovo podporo, saj bi v tem primeru imeli v vseh omenjenih strankah manj pomislekov, poleg tega bi lahko mandatar dobil tudi podporo SAB in morda tudi Desusa, katerega nova predsednica Aleksandra Pivec prav tako ni zavrnila tudi možnosti sodelovanja v novi koaliciji.

Kot možni mandatarji se omenjajo še Matej Tonin (NSI), Zdravko Počivalšek (SMC), Anže Logar (SDS) ali tehnični mandatar (menedžer, ki naj bi ga v dogovoru z Janšo našel Počivalšek).

Če bi oblikovali novo vlado, bi jo skoraj zagotovo imenovali do konca mandata in ne zgolj za nekaj mesecev, kot je nedavno v intervjuju za TV Slovenija dejal prvak SDS. Novi premier bi vlado vodil tudi v času predsedovanja Slovenije EU, to pa je priložnost, ki je Janša ne želi spustiti iz rok.

Vendar je ta opcija videti nerealna predvsem zaradi tega, ker bi ji po vsej verjetnosti nasprotoval Janša. Če bi oblikovali novo vlado, bi jo skoraj zagotovo imenovali do konca mandata in ne zgolj za nekaj mesecev, kot je nedavno v intervjuju za TV Slovenija dejal prvak SDS. Novi premier bi vlado vodil tudi v času predsedovanja Slovenije EU, to pa je priložnost, ki je Janša ne želi spustiti iz rok.

Spomnimo se tudi na položaj po volitvah 2011, ko je zmagala Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, ki pa je dobil premalo glasov za mandatarja. Sledila je druga Janševa vlada, po njenem padcu pa je novo koalicijo sestavila Pozitivna Slovenija, ki ni več vztrajala pri Jankoviću, ampak je za mandatarko predlagala Alenko Bratušek.

Da bi se na podoben način zdaj Janša umaknil Logarju ali pa Toninu, seveda ni pričakovati, saj bi se položaj tistega, ki bi prevzel vlado, okrepil, kar se je zgodilo tudi v primeru Pozitivne Slovenije, ko se je na koncu moral Janković posloviti iz parlamenta.

Vsekakor ima Janša za sestavo nove vladne koalicije zdaj večje možnosti kot po predčasnih volitvah, na katerih se bo zelo verjetno zgodilo, da bodo stranke, ki so zdaj pripravljene sodelovati z njim, izpadle iz državnega zbora. Ankete predvsem slabo kažejo SMC, SAB in SNS.

Tako se lahko po volitvah ponovi položaj iz leta 2018. Tudi če bo SDS relativno zmagala, ne bo mogla s kom sestaviti vlado. Podobne težave pa bi lahko imela tudi LMŠ, ki se bo najverjetneje okrepila na račun izpadlih strank, po drugi strani pa ne bo mogla sestaviti nove vlade bodisi brez Levice bodisi brez SD bodisi brez NSI.