900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Politična gonja proti vodstvu RTV se nadaljuje

Deli na:

Kot poročajo, je nadzorni svet RTVS na današnji seji sprejel sklep, da pogodbe treh vodilnih delavcev (Guzej, Vasle, Možina) niso v skladu z zakonodajo in dobro prakso javnega sektorja. Zanimivo je, da je ta informacija šla v medije v času, ko je seja nadzornega sveta še trajala, kar pomeni, da se je nekomu zdelo zelo pomembno, da omenjeni sklep pride čim prej v javnost.

Kot poročajo, je nadzorni svet RTVS na današnji seji sprejel sklep, da pogodbe treh vodilnih delavcev (Guzej, Vasle, Možina) niso v skladu z zakonodajo in dobro prakso javnega sektorja. Zanimivo je, da je ta informacija šla v medije v času, ko je seja nadzornega sveta še trajala, kar pomeni, da se je nekomu zdelo zelo pomembno, da omenjeni sklep pride čim prej v javnost.

Objavljeni sklep pa ima lepotno napako! Nadzorniki so namreč po dolgi razpravi ugotovili, da določeni elementi omenjenih pogodb (zlasti «zloglasni« aneks) niso v skladu z zakonodajo, v sklepu pa so pozabili tudi omeniti, da imata enaki pogodbi tudi doslej še nesojeni generalni direktor Marko Filli in pomočnica generalnega direktorja Cvetka Žirovnik. Zato zdaj ni jasno, ali sta pogodbi obeh omenjenih pa v skladu z zakonodajo in dobro prakso. Očitno pa je, da je tudi s takšnim sklepom nadzorni svet manipuliral in skuša zaščititi menda prihodnjega generalnega direktorja in njegovo podpornico, še zlasti ker je eden od nadzornikov (sicer odvetnik) celo dejal, da so pogodbe nezakonite tudi zato, ker so nemoralne. RTVS pa ne more dobiti novega generalnega direktorja, ki je nezakonito nemoralen. Filli je za enega od medijev celo izjavil, da se je svoji pogodbi pisno odrekel, ker je bila nespodobna. Očitno pa v času, ko jo je podpisoval, ni bila nespodobna. Nadzorni svet se je zadovoljil s pojasniloma Fillija in Žirovnikove, da sta se omenjenim aneksom že pisno odpovedala. Javno se je temu odpovedal (že zdavnaj prede njima) tudi v.d. generalnega direktorja Anton Guzej, Vasletova in pogodba Jožeta Možine pa sta prenehali veljati sredi aprila letos, ko sta podpisala novi pogodbi o zaposlitvi. Zatio bi bilo zanimivo izvedeti za datum, kdaj sta se Filli in Žirovnikova pisno odpovedala pogodbama!

O tem, čemu so bile pogodbe takšne, je bilo tudi že nekajkrat javno pojasnjeno: da se vodstvo RTV med trajanjem rednega mandata zavaruje pred nezakonito politično odstranitvijo z izmišljenimi krivdnimi razlogi. Le v primeru, če bi se to zgodilo in bi vodilna trojica na sodišču dokazala, da je šlo za nezakonito razrešitev iz izmišljenih krivdnih razlogov, bi lahko uveljavili odškodnino. To pa se ni zgodilo, čeprav si je ministrica Majda Širca še lani v parlamentu zelo prizadevala, da bi vodstvo kriminalizirala! Dalje pa to pomeni, da se iz povsem politikantskih razlogov novi organi upravljanja na RTVS ukvarjajo z nečim, kar se ni zgodilo oziroma bolj natančno: iz teh pogodb je možno iztržiti celih 0,0 evra.

A to na današnji seji nadzornega sveta še ni bilo vse! Predsednik tega organa Lenart Šetinc je celo menil, da je bilo nezakonito, da sta V. Vasle in A. Guzej imela pogodbi za nedoločen čas, čeprav je bil leta 2006 objavljen javni razpis za obe mesti za nedoločen čas. Z gonjo proti skorajda nekdanjemu vodstvu torej nadaljujejo.

Nadzorni svet je sprejel tudi sklep, da je treba za omenjeno trojico pripraviti nove skladne pogodbe, pa čeprav dosedanje sploh ne veljajo več. Pravzaprav je bil vtis z današnje seje nadzornega sveta RTVS, da bi bilo najbolje, če omenjeni trojici vzamejo mandate za nazaj, kot da jih sploh ni bilo.

Kako je že rekel nekoč Nikola Damjanič, ko je odstopal z mesta člana nadzornega sveta? »To bando je treba razgonit.«