Revija Reporter
Slovenija

Policijski komandir šikaniral podrejene: Drl se je tako, da je postal rdeč v obraz in da so mu na vratu izstopile žile

STA

21. jul. 2020 9:25 Osveženo: 9:29 / 21. 7. 2020

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Bobo

Nekdanjega komandirja policijske postaje Domžale Božidarja Fekonjo je kamniško okrajno sodišče na ponovnem sojenju pogojno obsodilo. Spoznali so ga za krivega najmanj devetih kaznivih dejanj šikaniranja na delovnem mestu, poročata časnika Delo in Slovenske novice. Obsojen je dve leti zapora s petimi leti preizkusne dobe, sodba še ni pravnomočna.

Fekonja je po ugotovitvah kamniškega okrajnega sodišča s spolnim nadlegovanjem, psihičnim nasiljem, trpinčenjem in neenakopravnim obravnavanjem desetim podrejenim povzročil ponižanje in prestrašenost, dva med njimi sta bila zaradi zdravstvenih težav na bolniški.

Kot ugotavlja sodišče, je policistke, policiste in administratorke šikaniral med 18. decembrom 2008 in vse do njegove upokojitve 31. julija 2014. Nekaterim je očital, da so nesposobni in se nanje drl tako, da je postal rdeč v obraz in da so mu na vratu izstopile žile.

Sojenje pa je potrdilo, da je za komandirjevo početje vedelo tudi vodstvo Policijske uprave Ljubljana, pišeta časnika. Njegovi nadrejeni na ljubljanski policijski upravi so namreč delo nekdanjega komandirja ocenjevali kot odlično in tudi po dveh anonimnih prijavah niso prepoznali nepravilnosti.

Že na prvem sojenju so Fekonji izrekli pogojno zaporno kazen, a so višji sodniki sodbo razveljavili in odredili vnovično sojenje.